Linkovi

Francuska odložila povećanje poreza na gorivo - pobjeda "žutih prsluka"


Pokret "žutih prsluka" na protestu u Provansi
Pokret "žutih prsluka" na protestu u Provansi

Francuska vlada je odlučila da odloži planirano povećanje poreza na gorivo, koje je izazvalo nasilne proteste u Parizu.

Premijer Edouard Philippe​ je u obraćanju na televiziji rekao da će novi porez za gorivo, koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara, biti odložen za šest mjeseci. ​

Francuski premijer Edouard Philippe
Francuski premijer Edouard Philippe

"Nijedan porez ne smije ugrozi jedinstvo zemlje", rekao je Philippe i istakao da su demonstranti jasno pokazali da se "rad mora platiti".

Predsjednik Emmanuel Macron je prošlog mjeseca najavio da će, u sklopu prelaska sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije zbog klimatskih promjena, porez na gorivo biti veći. Ali, Parižani u žutim prslucima su preplavili ulice glavnog grada, počev od 17. novembra.

Demonstranti u Parizu
Demonstranti u Parizu

Pokret "žutih prsluka" je brzo prerastao u širi protest protiv Macrona i njegovog ravnodušnog odnosa prema običnim ljudima.

Demonstracije su postale nasilne, policija je građane rastjerivala suzavcem i vodenim topovima, a demonstranti su pravili barikade i obarali semafore i saobraćajne znakove. Ovi sukobi su mnoge podsjetili na situaciju 1968.

Na protestima širom zemlje povrijeđene su i uhapšene stotine ljudi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG