Linkovi

Četvoro djece teško ranjeno u napadu nožem u Francuskoj


Ekipe hitne pomoći u parku u kojem je teško ranjeno četvoro djece (Foto: Florent Pecchio/L'essor Savoyard/Handout via REUTERS)
Ekipe hitne pomoći u parku u kojem je teško ranjeno četvoro djece (Foto: Florent Pecchio/L'essor Savoyard/Handout via REUTERS)

Četvoro male djece i dvije odrasle osobe ranjene su u napadu nožem u parku u gradu Anesi u francuskim Alpima, saopštila je policija, dodajući da su neke od žrtava u kritičnom stanju.

Napadač je 31-godišnji Sirijac sa izbjegličkim statusom u Švedskoj, saopštila je francuska premijerka Elisabet Born.

Djeca stara između 22 mjeseca i 3 godine zadobila su povrede opasne po život, saopštila je policija. Tužioci su saopštili da je motiv za napad još nepoznat, ali da po svemu sudeći nije povezan sa terorizmom.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmana objavio je na Tviteru da je napadač uhapšen.

Vodeća tužiteljka Lin Bone-Matis saopštila je da najmlađe povređeno dijete staro 22 mjeseca, da dvoje djece ima po dvije godine, a najstarije 3. Dvoje djece su bili turisti.

Britanske vlasti saopštile su da je jedno dijete britanski državljanin, dok je tužiteljka za drugo navela da je iz Holandije. Međutim, njemački kancelar naveo je da je jedno ranjeno dijete iz Njemačke.

Bone-Matis je rekla da je jedna odrasla osoba ranjena nožem, a druga i nožem i kasnije metkom koji je policija ispalila dok je hapsila napadača.

"Djeca i jedna odrasla osoba nalaze se između života i smrti. Nacija je u šoku", napisao je na Tviteru francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je napad nazvao "činom apsolutnog kukavičluka."

Očevici kažu da je najmanje jedno od djece ranjene u napadu bilo u kolicima. Incident se odigrao oko 7:45 ujutru po lokalnom vremenu u živopisnom parku na obali jezera u Anesiju.

"On je odjednom uskočio na igralište, počeo da viče i zatim se uputio prema kolicima, i više puta je djecu izbo nožem", ispričao je za televiziju BFM očevidac koji se predstavio kao Ferdinand.

"Majke su plakale, svi su trčali", ispričao je Žorž, još jedan očevidac i vlasnik obližnjeg restorana.

Na navodnom snimku napada, koji je objavljen na društvenim mrežama, vidi se kako čovjek u tamnim naočarama i plavom šalu oko glave maše nožem i uzvikuje "u ime Isusa Hrista", dok ljudi traže pomoć policije.

Čovjek je zatim napao muškarca sa ruskakom koji je pokušao da mu priđe. U parku, jedna žena gurala je kolica i tražila pomoć dok joj se napadač približavao. Pokušala je da odbije napadača, ali nije mogla da ga spriječi da se nagne nad kolicima i ubada nožem.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG