Linkovi

Sveštenici u Francuskoj seksualno zlostavljali više od 200.000 djece


Statua Svetog Antonija Padovanskog u crkvi u Parizu
Statua Svetog Antonija Padovanskog u crkvi u Parizu

Francuski sveštenici seksualno su zlostavljali više od 200 hiljada djece u proteklih 70 godina, pokazali su rezultati velike istrage koji su objavljeni u utorak.

Unutar francuske Katoličke crkve identifikovano je između 2.900 i 3.200 pedofila. Također se pokazalo da je Katolička crkva dugo žmirila na zlostavljanje djece.

Otkriće u Francuskoj je posljednji skandal u nizu koji pogađa Katoličku crkvu.

U rezultatima istrage, koje je prezentovao šef istražne komisije Jean-Marc Sauve​, navodi se da je crkva godinama pokazivala "duboku, kompletnu i okrutnu ravnodušnost". Komisija je osnovana 2018. kako bi istražila navode o seksualnom zlostavljanju u crkvi.

Većina žrtava bili su dječaci, mnogi od njih stari od 10 do 13 godina.

Sauve je rekao da crkva ne samo što nije preduzela mjere da spriječi zlostavljanje, već je ponekad i svjesno povezivala djecu sa predatorima.

Šef francuske biskupske konferencije Eric de Moulins-Beaufort​ je poslije objavljivanja rezultata istrage, zamolio za oproštaj i obećao da će nešto preduzeti.

Sauve je rekao da je problem i dalje prisutan.

Učenje Katoličke crkve o seksualnosti, poslušnosti i uzvišenosti sveštenika doprinijelo je da se otvori prostor za seksualno zlostavljanje, rekao je šef komisije i dodao da crkva mora da se reformiše kako bi riješila ta pitanja.

Oko 2.700 žrtava je identifikovano kroz svjedočenja, a hiljade su pronađene i u arhivama.

Procijenjeno je da je bilo oko 216.000 zlostavljanje djece, a broj bi potencijalno mogao da poraste na 330 hiljada.

Predstavnik udruženja žrtava Francois Devaux​ poručio je predstavnicima crkve da su "sramota za čovječanstvo".

"U ovom paklu su se odvijali masovni zločini. Ali, što je još gore, desila se izdaja povjerenja, morala, djece", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG