Linkovi

Francuska kaznila Google sa 220 miliona eura


FILE - A man holds his smartphone which displays the Google home page, in this picture illustration taken in Bordeaux, Aug. 22, 2016.
FILE - A man holds his smartphone which displays the Google home page, in this picture illustration taken in Bordeaux, Aug. 22, 2016.

Otkriveno je da su klijenti koji pokušavaju postaviti oglase na internet stranice ili mobilne aplikacije koristeći konkurentske platforme često plaćali više od onih koji koriste ove Googleove usluge, otkako su pregrupisane pod Google Ad Manager.

Francuski regulator za konkurenciju kaznio je u ponedjeljak Google sa 220 miliona eura (267 miliona dolara) nakon što su utvrdili da je zloupotrijebio dominantnu poziciju na tržištu internet oglasa, javlja AFP. Ovo je jedan u nizu evropskih poteza da zauzmu oštriji stav prema američkim tehnološkim gigantima.

Kazna je dio nagodbe postignute nakon što su tri medijske grupe - News Corp, francuski dnevnik Le Figaro i belgijska Groupe Rossel - optužile Google za monopol nad prodajom oglasa na internetu. Francusko regulatorno tijelo utvrdilo je da je Google omogućio preferencijalni tretman vlastitoj usluzi aukcije oglasa AdX i Doubleclick Ad Exchange platformi, aukcijskoj platformi u stvarnom vremenu.

Regulator je rekao da Google nije osporavao njihova saznanja i obavezao se na operativne promjene, uključujući poboljšanu interoperabilnost s trećim stranama koje nude usluge internet oglasa.

"Ovo je prva presuda u svijetu koja proučava složene algoritamske procese na aukcijama koji određuju oglašavanje na internetu", rekla je predsjednica regulatornog tijela Isabelle de Silva u izjavi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG