Linkovi

Emmanuel Macron novi predsjednik Francuske


Macron: Nova stranica u našoj dugoj historiji je okrenuta
Macron: Nova stranica u našoj dugoj historiji je okrenuta

Centrista Emmanuel Macron porazio nacionalistu i anti-imigrantski nastrojenu Marine Le Pen. Inicijalni rezultati ukazuju da je Macron osvojio 65 posto glasova dok je Le Pen osvojila 35 posto.

Macron se zahvalio glasačima, a kako prenosi Slobodna Evropa, kazao je da će raditi na jačanju sigurnosti nacije, dodavši i da je svjetan ekonomskih, demokratskih i moralnih slabosti.

„Nova stranica u našoj dugoj historiji je okrenuta. Branit ću i zaštititi vitalne interese Francuske, Evropu i zajedničku sudbinu svih nas", rekao je Macron.

Le Pen je čestitala Macronu na pobjedi, navodeći da je riječ o historijskoj odluci koju je izabrala Francuska.

„Moramo raditi na transformaciji našeg političkog pokreta”, kazala je Le Pen, te dodala kako će biti udarna opozicija novom predsjedniku Francuske.

Birači u Francuskoj glasali su danas što je kulminacija predsjedničke izborne kampanje za koju brojni građani kažu da je bila najogorčenija i najspornija u modernoj historiji te zemlje.

Na ovim izborima se donosila odluka o tome da li će zemlja ostati na kursu globalizacije ili usvojiti novu zasebnu putanju van Evropske unije (EU)

U trci su dominirala pitanja radnih mjesta, imigracija i bezbjednost. I mada je Macron u širokim krugovima smatran pobjednikom na ovim izborima, Le Pen i njen anti-EU stav, kao i nastojanje ka obustavi priliva muslimanske imigracije privukli su pažnju svijeta na ove izbore.

Glavni razlog što se Le Pen protivi EU je sličan onom koje su naveli britanski zagovornici Brexita: Politika EU o slobodi kretanja znači da Unija, a ne pojedinačne zemlje, kontroliše granice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG