Linkovi

Poruka predsjednika Obame vladi Francuske i francuskom narodu nakon terorističkog napada u Nici


Nakon užasnog terorističkog napada večeras u Nici, u kojem je prema dosadašnjim podacima, ubijeno najmanje 77 osoba, medju njima najmanje sedmoro djece, američki predsjednik Barack Obama je rekao:

"Naredio sam svom najbližem timu da bude u stalnom kontaktu sa francuskim zvaničnicima i vladom, i ponudili smo odmah svu potrebnu pomoć koja im može trebati u istrazi ovog napada, kako bi se uhvatili odgovorni, i izveli pred lice pravde. Uz Francusku smo, solidarni, prijatelji, partneri, to je naš najstariji saveznik... Pomoći ćemo da odgovore na ovaj napad, i da se oporave od njega." - kazao je američki predsjednik.

"Na dan Bastille," nastavio je Obama, "dobili smo još jedan podsjetnik na izuzetnu snagu, kao i demokratske vrijednosti i ideale koji su učinili Francusku inspiracijom za cijeli svijet. Sigurni smo da će karakter i moć Francuske Republike, nastaviti snažno i hrabro nakon ovog užasnog napada i devastirajućeg gubitka života."

U medjuvremenu neki francuski mediji javljaju da je napadač, koji je kamionom punim eksploziva uletio medju narod okupljen na vatrometu povodom 14. jula, 31. godišnji francuski državljanin tuniskog porijekla. Ovo medjutim nije potvrdjeno iz neovisnih niti vladinih izvora. Napadač je ubijen.

XS
SM
MD
LG