Linkovi

Migranti u Francuskoj se konačno razmještaju i dobijaju mogućnost traženja azila


Francuska je konačno zatvorila svoj migrantski kamp u Calaisu koji nije bio na dobrom glasu i kojeg su mnogi nazivali džunglom, i razaslala više od 5 hiljada migranata u gradove širom zemlje gdje imaju mogućnost da se prijave za azil. Za grupu od 29 Afganistanaca i Sudanaca, destinacija je bio istorijski grad Reims, glavni grad oblasti Champagne.

Bio je to prvi izlazak nakon dolaska iz Calaisa, u društvu jednog socijalnog radnika iz humanitarne organizacije Salvation Army. Za ove mlade Afganistance to je povratak u normalnost nakon višemjesečnog kampiranja u blastu i po kiši. Organizacija Salvation Army će im pomoći da se prijave za azil u Francuskoj.

Prijave za azil će biti uzete u razmatranje u narednih 6-7 mjeseci, jer francuske vlasti zaista žele da brzo odrede njihov status i ne žele da ih vrate u Calais ili podignu još neke druge kampove u blizini poput kampa kojeg su zvali džungla, kaže Phillipe Wattier, direktor odjela organizacije Salvation Army u Reimsu.

Afganistanci su smješteni u jedan mali hotel van grada dok im predstavnici organizacije ne nađu stanove. Za neke je to prvi put da imaju tuš, čistu odjeću i krevet otkako su krenuli na opasno putovanje iz svojih zemalja. Svi oni sada kažu da žele ostati u Francuskoj.

Došli smo ovdje da zatražimo azil jer je u našoj zemlji rat. A borbe se vode i u Kunduzu. Cjelokupna situacija u Afganistanu je jako loša, kaže Mohammed Walid, koji je došao iz pokrajine Kunduz.

Boravak bez životnih uvjeta u Calaisu je doveo do posljedica, mnogi su pristigli sa šugom, vaškama i parazitima. Tri osobe su odvedene u bolnicu zbog moguće turberkuloze. Reakcije na dolazak migranata su tu pomiješane. Organizacija Salvation Army je primila prijetnje. Ali neki stanovnici su ponudili odjeću i svoje vrijeme da pomognu novopridošlima.

Ukoliko ne prave probleme, mislim da bi ih trebali dočekati. U Calaisu ih je bilo puno i mislim da je dobro razmjestiti i integrirati ih, kaže Julien Vallee, student umjetnosti.

Za Afganistance, mjeseci koji dolaze će biti period čekanja i oni se nadaju da će ovo putovanje biti i posljednje.

XS
SM
MD
LG