Linkovi

U Francuskoj u nedjelju odavanje počasti palima u Prvom svjetskom ratu


Američko groblje Meuse-Argonne ,sjevero-istok Francuske, Sept. 23, 2018.
Američko groblje Meuse-Argonne ,sjevero-istok Francuske, Sept. 23, 2018.

Američki predsjednik Donald Trump je jutros krenuo za Francusku, kako bi sa desecima drugih svjetskih lidera, prisustvovao ceremonijama obilježavanja 100-te godišnjice završetka Prvog Svjetskog rata. Odnosi izmedju Amerike i njenih saveznika danas su prilično zategnuti - dok je Francuska čak nedavno upozorila da trenutna geo-politička klima u svijetu podsjeća na situaciju koja je vodila izbijanju svjetskih ratova.

Trump pred jutrošnji odlazak u Francusku, 9. novembra
Trump pred jutrošnji odlazak u Francusku, 9. novembra


Obilazeći bojna polja iz Prvog Svjetskog Rata cijele ove nedjelje, francuski predsjednik Emmanuel Macron je upozorio na trenutne prijetnje cijelom starom kontinentu , izjavivši za francuski radio da Evropa mora formirati vlastitu vojsku.

EMMANUEL MACRON, predsjednik Francuske:
“Moramo se sami zaštititi od Kine, od Rusije, ali i od Sjedinjenih Država. ”

Britanska premijerka May, i francuski predsjednik Macron ,Thiepval Memorial ,Nov. 9, 2018.
Britanska premijerka May, i francuski predsjednik Macron ,Thiepval Memorial ,Nov. 9, 2018.Francuski zvaničnici su medjutim saopćili da odnosi odnosi sa Washingtonom neće biti promijenjeni zbog toga što je Trumpova republikanska stranka izgubila većinu u Zastupničkom Domu Kongresa.

Američki predsjednik će sutra (subota) održati razgovore s francuskim predsjednikom, ali , kako je Trump izjavio pred jutrošnji odlazak u Evropu, susret s Putinom se vjerovatno neće dogoditi, već će sačekati skorašnji summit G 7.

Trump će potom posjetiti Belleau Wood, mjesto jedne od najstrašnijih bitaka prvog svjetskog rata u kojoj su sudjelovali - i mnogi i poginuli - američki vojnici.

1,811 ih je stradalo u napadu na njemačke položaje, Najveći dio bitke se vodio doslovno prsa u prsa, a nakon više od tri nedjelje krvoprolića, Amerikanci su preuzeli poziciju Belleau Wood 26. juna 1918.

Rovovi prvog svjetskog rata
Rovovi prvog svjetskog rata


JEAN-MICHEL STEG, francuski povjesničar:
“Bili su sučeljeni sa žestokom neprijateljskom vatrom. Umjesto da se povuku u rovove, i da sačekaju topničku vatru da ih zaštiti, oni su krenuli hrabro pravo na neprijatelja. ”

Do kraja rata je poginulo preko 116 hiljada američkih vojnika braneći Evropu. Danas - stotinu godina kasnije , trans-atlantske veze su zategnute, ali, ipak, savezništvo se nastavlja.

BRUCE J. MALONE JR, VOJNO GROBLJE AMERIČKIH VOJNIKA MEUSE-ARGONNE :
“Odnosi medju Amerikom i evropskim silama nisu uvijek tako jednostavni. A zato postoje i razlozi. Ali, kada progovorite s običnim francuskim narodom, , u ovim okolnim selima, vidite da poštovanje za američku žrtvu i američkog vojnika itekako traje. .”

Cortesy:worldwar1centennial.com
Cortesy:worldwar1centennial.com


Obližnji muzej ‘Romagne 14-18’ oživljava život vojnika na liniji fronta - koristeći se hiljadama raznih predmeta pronadjenih na ovim bojnim poljima.

JEAN-PAUL DE VRIES, VLASNIK MUZEJA ROMAGNE ‘14-‘18 :
“Želim pokazati posjetiteljima moga muzeja da sm osvi isti, svi smo mi samo ljudska bića -samo pogledajte ove šljemove....”


40 miliona ljudi na svim stranama, izgubilo je živote u Prvom svjetskom ratu. Svi ćemo ih se prisjetiti i odati im poštu putem velike ceremonije u nedjelju, na dan potpisivanja primirja, koja će se održati uz parisku Trijumfalnu kapiju.

Courtesy:rarehistoricalphotos.com
Courtesy:rarehistoricalphotos.comPredsjednik Trump će dodatno kasnije sudjelovati i na ceremoniji odavanja pošte poginulim Amerikancima na američkom vojnom groblju.

XS
SM
MD
LG