Linkovi

Francuska: Ne baš obični rabin


Jerin tutocin kasar Zimbabwe a lokacin bikin cikar kasar shekaru 37 da samun 'yancin kai a Harare
Jerin tutocin kasar Zimbabwe a lokacin bikin cikar kasar shekaru 37 da samun 'yancin kai a Harare

U vrijeme kada muslimani idu na večernju molitvu, neobično je vidjeti u njihovoj blizini jevjerskog rabina. Michael Serfaty nije, međutim, sasvim običan rabin.

Francuska je, nakon nedavnog terorističkog napada u blizini Lyona, na visokom stupnju pripravnosti. Taj napad, samo 6 mjeseci nakon napada na redakciju i novinare humorističkog magazina u Parizu, razlog je za nove, dodatne tenzije u odnosim među francuskim Jevrejima i muslimanima, poodavno napetim zbog sukoba na Bliskom Istoku i trajno prisutnog anti-semitizma. Zajednice Jevreja i muslimana u Francuskoj, inače najveće u Evropi, dijele, međutim, i jako mnogo zajedničkog naslijeđa i upravo zbog toga rabin Michel Serfaty vjeruje da je sudbina i jednih i drugih da žive kao prijatelji.

U vrijeme kada muslimani idu na večernju molitvu, neobično je vidjeti u njihovoj blizini jevjerskog rabina. Michael Serfaty nije, međutim, sasvim običan rabin. Godinama on krstari Francuskom u minibusu sa jasno uočljivim sloganima kojima promovira muslimansko-jevrejesko prijateljstvo. Razgovara gotovo sa svima, muslimanima i njihovim liderima, učenicima, studentima, čak i sa dilerima droga:

"Prilazim im kao ljudima u nevolji. Mnogi su marginalizirani, teško žive.... Uz to, imaju pogrešno mišljenje o Jevrejima. Misle da Jevreji dominiraju svijetom, da imaju novac, moć, da drže politiku...."

Dijalog je osnova muslimansko-jevrjeskog razumijevanja i prijateljstva uvjeren je rabin Serfaty. Iz sinagoge u mirnom pregrađu Pariza on vodi Asocijaciju za jevrejsko- muslimansko prijateljstvo. Odmah do sinagoge je džamija i evangelistička crkva. Međuvjerska harmonija počinje tu, a Michael Serfaty je širi francuskim putevima. Uz njega u minibusu prijatljstva su i jedan imam i nekoliko mladih muslimana. Moraju, međutim, prihvatiti i realnost sa francuskih ulica. Nakon napada islamskih terorista u Parizu Michael Serfaty je pod zaštitom svij 24 sata dnevno.

"Posljednji 14 godina država nije učinila ništa na prevenciji. Ta to vrijeme bilo je 10 hiljada anti-semitskih i protiv-jevrejskih incidenata. Ja sam bio na većini vručih tačaka, slušao najgore stvari o Jevrjejima, ali nikada nisam doživio neku neprijatnost ili incident“ – kaže on.

Michael Serfaty često razgovara sa Ghazijem Wehbijem, zvaničnikom Unije islamskih organizacija u Francuskoj. I Wehbi uvjeren u nužnost i važnost jevrejsko-muslimanskog dijaloga:

"Moramo što više znati jedni o drugima. Moramo imati dijalog. Vrata svakome moraju biti otvorena.“

Abdel Bouafi, musliman vjernik, se ne slaže sa svim onim što rabin Serfati govori, ali divi se njegovoj hrabrosti:

"Mislim da je zaista hrabar. Mislim da je zaista dobra ideja sretati mlade ljude i otvarati ima vrata."

Asocijacija za jevrejsko- muslimansko prijateljstvo koju vodi rabin Michael Serfaty ima i nekoliko odjeljenja u drugim dijelovima Francuske. To je, kako kaže, sjeme njhovog međusobnog prijateljtsva koje daje plodove.

Francuska: Ne baš obični rabin
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

XS
SM
MD
LG