Linkovi

Tretiranje mentalnih oboljenja kod američkih vojnika


Tragedija koja se dogodila početkom prošle sedmice u bazi Fort Hood, u Texasu, ponovo je pažnju javnosti usmjerila na problem tretmana mentalnih oboljenja u vojsci i na pogrešna tumačenja mentalnih poremećaja u cijelom društvu.

Drugog aprila, vojnik Ivan Lopez otvorio je vatru na svoje kolege u Fort Hoodu, usmrtivši troje njih i ranivši još 16 osoba. Kad ga je policija opkolila, ubio je i sebe.

Liječen je od depresije i nervoze, a pregledan je i zbog mogućnosti da ima Posttraumatski sindrom.

Vojni zvaničnici navode da je Lopez, od prijema u službu 2008., dva puta bio na dužnosti u inostranstvu. Istražitelji kažu da je njegovo nestabilno mentalno stanje moglo biti faktor u zločinu kojeg je počinio.

Medicinska istraživanja ovakvih mentalnih problema obavljaju se na hjustonskoj klinici Menninger. Šef tima, doktor John Oldham aktivno sudjeluje u nastojanjima da se unaprijede programi za mentalno zdravlje aktivnih vojnika i veterana. On kaže:

Neki od poduzetih koraka su veoma dobri, ali ne mislim da je to dovoljno. Postoje područja za koja ne mislim da su obradjena koliko bi to trebalo, i vjerujem da unutar vojske još uvijek ima velikih problema oko toga.

Oldham razumije mentalne traume s kojima vojnici mogu biti suočeni u borbi.

I sam sam veteran iz Vijetnama. Bio sam u zrakoplovstvu. I mnogo godina kasnije ostaje to što sam vidio iz prve ruke.

Prema Dr. Oldhamu, jedan od velikih problema i u vojsci i u civilnom životu jeste stigma koja je i dalje prikačena za mentalna oboljenja.
Bila je to glavna briga koja je mučila i generala Petera Chiarellia prije nego što je, prije dvije godine, otišao u mirovinu, kaže Dr. Oldham i dodaje:

“General Chiarelli mi je rekao da je ustanovio da najmanje 50 procenata vojnika kojima treba liječenje – neće prekoračiti prag klinike, jer ne žele da priznaju da imaju ikakav problem i jer strahuju da će im to uništiti karijeru.

On generalu Chiarelli-u odaje veliko priznanje za nova nastojanja unutar vojske da vojnici budu ohrabrivani da potraže pomoć.

Mislim da smo na dobrom putu, načinjen je ozbiljan progres, ali to je ipak ogroman, ogroman posao.

Oldham se nada da bolja medicinska briga o mentalnim bolestima i veća volja da se potreži pomoć – mogu i hoće spriječavati tragične nasilne incidente i samoubojstva medju aktivnim vojnicima i veteranima.
XS
SM
MD
LG