Linkovi

Formula za loš rezultat:EU umorna od proširenja, a BiH ne ispunjava uvjete


Ambasador Kurt Volker
Ambasador Kurt Volker

Da li se NATO I Evropska Unija još uvijek šire? , bio je naziv cjelodnevne konferencije koju je ovdje u Washingtonu organizovao Centar za strateške i medjunarodne studije. Konferencija je bila podijeljena u tri dijela, prvi:Bezbjednost i razvoj Zapadnog Balkana, Revizija stanja u zemljama Zapadnog Balkana i Zapadni Balkan i proces uvećavanja je bila početak revizije politike prema zapadanom Balkanu. Osvrćemo se na zaključkekonferencije, koja je završila fokusom na Bosni i Hercegovini.

Konferencija je uprkos zaključcima da su NATO savez, a osobito Evropska Unija pogodjeni ekonomskom krizom i opterećeni zemljama koje se nespremne ušle u savez,te umorni od proširenja - probala da ponudi pozitvna rješenja za zemlje zapadnog Balkana, osim u slučaju Bosne i Hercregovine gdje se jedini optimizam svodio na izbore...

Moderator konferencije i stručnjak za evropska pitanja pri Centru, Janoš Bugajski to komentariše na slijedeći način:


Govorili smo ovdje o izborima u Bosni i Hercegovini, medjutim samim izborima se neće ništa promijeniti. Treba razmišljati šta će biti poslije izbora, kakva će se formirati vlada, kakva će biti reakcija republike srpske na tu vladu. To neće biti jednostavna situacija niti za nju ima jednostavno rješenje. Ja vam ne mogu dati optimističan odgovor jer se radi o kompleksnoj situaciji. Kada bih moga da kažem biće izbori i na njima će biti izabrana efektivna vlada koja je iskonski posvećena ustavnim promjenama i evropskim inetgracijama i u roku od godinu dana će biti na sigurnom putu ka Uniji. To se ne će desiti i to je problem. Dvije stvari tu nedostaju: svjesnost i motivacija kod svih bosanskih lidera da se moraju ujediniti kakve god da su im razilaženja, da bi ušli u Evropsku Uniju. To ne postoji. S druge strrane imate i sve slabiju ambiciju Evropske Unije da se širi. Tako da ova situacija odgovara liderima Evropske Unije da to sve stave na čekanje, jer i javnost je momentalno protiv uvećanja a i ekonomska kriza je još uvijek u toku. Toje jedan začarani krug. Ja sam ipak optimista, sve ove zemlje će za mog života ući u Evropsku Uniju, mada nisam siguran koliko dugo ću živjeti, zaključio je Janusz Bugayski.


Ambasador Kurt Valker, direktor Centra za Transatlanske Odnose podsjetio je na stvarni cilj uvećanja Everopske Unije i NATO saveza, a ističući to ponovo u intrvjuu za naš program, on je rekao:


Fokus mora biti na ljudima Balkana, da oni imaju mogućnosti da budu u bezbjednom demokratskom društvu orijentisanom na zdravo tržište i da oni imaju svijetlu budućnost, kao što to ima bilo ko drugi u Evropi. NATO i integracije u Evropsku uniju su samo sredstvo da se ostvari taj cilj. Bosna i Hercegovina je zemlja koja ja u posljednih pet šest godina postigla mnogo manje progresa nego se iko od nas nadao. I dalje vidimo etničke zajednice koje žele da ostanu podijeljene, koje ističu etnički identitet prije zajedničkog, državne strukture su vrlo slabe,medjunarodna zajednica svoju ulogu umanjuje, i mislim da je to sve razlog za brigu.Snažnija podrška Sjedinjenih država, Evropske Unije ali i BiH susjeda koji će snažno ohrabriti integrisanu Bosnu i Hercegovinu, će biti od krucijalne važnosti.
Moramo prvo biti optimistični i imati najbolje želja i namjere za narod BiH. Naravno moram priznati da u Bosni i Hercegovini ima veliki broj problema i da se samim izborima to neće riješiti. Stoga nam trebaju snažniji napori i medjunarodne zajednice i samog naroda Bosne i Hercegovine i njenih susjeda da se vratimo fundamentalnim ciljevima pomirenja, funkcionalne države koja će Bosni I Hercegovinu povesti naprijed.


Govoreći o bezbjednosti i razvoju zapadnog Balkana, analitičari Centra, Svjetske banke i Instituta za nove demokracije, Stephen Flaningan, Barbara Balaj i Margarita Assenova su ukazali na opasnosti korupcije, nedostatka pravosudnih reformi, sive ekonomije i dinamičnog razvoja organizovanog kriminala, a tokom prezentacije o Bosni i Hercegovini Nida Galezis iz vašingtonskog Centra Woodrow Wilson je istaknula da se NATO i Evropska Unija proširuju , dodajući da je Bosna i Hercegovina zbog svojih specifičnosti kao što su etnička previranja, bila na listi prioriteta. Medjutim, upravo je zbog tih previranja i došlo do zastoja i dugogodišnjeg neuspjeha na državnom nivou, napominjući da zemlja jednostavno nema funkcionalnu izvršnu vlast. Ona je kao najveći neuspjeh medjunarodne zajednice navela propali Butmirski proces, navodeći kao razloge činjenicu da o sudbini naroda ne treba da odlučuju tri čovjeka, te da je model reforme paketa mjera bio neuspješan. Ekonomska kriza je samo dalje produbila političku krizu, dodala je Gelazisova.


XS
SM
MD
LG