Linkovi

Formiran predmet zbog zastrašivanja povratnika i izazivanja nacionalne mržnje u Višegradu i Srebrenici


Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH
Sud i Tužilaštvo BiH Izvor BIRN BiH

Nakon obilježavanja vjerskog praznika vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad u ponedjeljak, na Badnje veče, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet zbog zastrašivanja povratnika, poticanja i izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, te netrpeljivosti.

„U navedenom predmetu, bit će ostvarena saradnja sa partnerskim institucijama, te upućene naredbe i zahtjevi nadležnim policijskim i sigurnosnim agencijama, za prikupljanje i dostavljanje svih informacija i dokaza o navedenim događajima“, stoji u saopštenju Tužilaštva BiH, koje je odredilo tužioca za rad na predmetima za događaje od prije tri dana u Srebrenici i Višegradu.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije je pisala da pasivnost Tužilaštva BiH, odnosno činjenica da istraga protiv Ravnogorskog četničkog pokreta po krivičnoj prijavi Vlade Kantona Sarajevo iz marta 2019. godine još uvijek traje, dovodi do incidenata poput ovih u ponedjeljak, koji uznemiruju povratnike.

Iz Tužilaštva BiH još uvijek nismo dobili odgovor da li se pokrenuti predmet tiče i ranijih prijava.

Ministrica pravde Kantona Sarajevo Lejla Salihagić-Brčić je za BIRN BiH ranije izjavila kako smatra da se povorka članova pokreta kroz Višegrad ne bi desila da je do kraja provedena istraga, koju, po njenim informacijama, Tužilaštvo BiH još uvijek provodi po prijavi protiv Ravnogorskog pokreta u Višegradu i drugih nepoznatih lica “za organizaciju obilježavanja dana rođenja Draže Mihailovića”.

“Posljednja informacija koju imamo iz oktobra 2019. jeste da je otvoren taj predmet, da se radi na tom predmetu. (…) Devet mjeseci, od mjeseca marta do kraja 2019. godine, bilo je dovoljno da se istraži i da se podigne optužnica, sigurna sam da ne bismo imali ovakve nemile događaje ponovo kao što smo imali tokom jučerašnjeg dana, koji uznemiruju javnost i raspiruju vjersku i nacionalnu mržnju – koje su zabranjene i međunarodnim konvencijama”, kazala je ranije Salihagić-Brčić.

Obilježavanje vjerskog praznika vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad na Badnje veče povratnici su vidjeli kao priliku koja je iskorištena za širenje nacionalističkih ideja, i izazvalo je strah kod povratnika, dok organizatori događaja u Potočarima kažu da se ništa neuobičajeno za praznike nije dešavalo.

XS
SM
MD
LG