Linkovi

Preminula bivša prva dama Barbara Bush


Barbara Bush, mart 2015.
Barbara Bush, mart 2015.

Barbara Bush, prva dama snježno-bijele kose, koja je zbog svog direktnog načina govora i potpunog nedostatka izvještačenosti povremeno bila popularnija od svog supruga, predsjednika Georgea Bushaa starijeg, preminula je u utorak. Imala je 92 godine.

Gospođa Bush došla je u Vašington i poremetila konvencije. Sa svojom sijedom kosom, borama i ogrlicama sa lažnim biserima izgledala je kao baka, posebno uz svog mladolikog supruga, zbog čega je bila meta šala tadašnjih komičara ali je potpuno bila lišena taštine.

"Ono što vidite - to sam ja. Ja se ne kandidujem za predsjednika. George Bush je kandidat", rekla je na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 1988. gdje je njen suprug, tada potpredsjednik, nominovan za nasljednika Ronalda Reagana.

Prva dama Barbara Bush pozira sa psom Mili 1980.
Prva dama Barbara Bush pozira sa psom Mili 1980.

​Bushovi, koji su se vjenčali 6. januara 1945. ​imali su najduži brak od svih predsjedničkih parova u američkoj historiji. Barbara Bush je ujedno bila jedna od samo dvije prve dame čiji je sin postao predsjednik. Druga je Abigail Adams, žena John Adamsa i majka - John Quincy Adamsa.

"Imala sam najbolji posao u Americi", napisala je u svojim memoarima Barbara 1994. godine opisujući svoj život u Bijeloj kući. "Svaki dan je bio interesantan, ispunjavao me je a ponekad jednostavno bio - zabavan."

Kćerka izdavača i supruga naftnog magnata znala je da bude sarkastična i oštra u privatnim razgovorima, ali je u javnosti imala imidž predane, nesebične supruge koja je o svom mužu govorila kao "svom heroju".

Osam godina nakon što je napustila Washington, gospođa Bush je sa svojim suprugom prisustvovala inauguraciji njihovog sina Georgea. Vratili su se četiri godine kasnije kada je George Bush mlađi osvojio drugi mandat.

Gospođa Bush je insistirala na tome da ne pokušava da utiče na politiku svog muža. "Ja mu se ne miješam u kancelariju, a on se meni ne miješa u domaćinstvo", govorila je.

Njena snaha Laura Bush, supruga 43. predsjednika, u svojoj knjizi "Spoken from the Heart" iz 2010. napisala je kako gospođa Bush nije imala dlake na jeziku. "Nije se nikada ustručavala da kaže šta misli. Uspjela je da uvrijedi skoro sve moje prijatelje savršeno tajmiranim sarkastičnim komentarima."

U svojoj autobiografiji iz 1994. godine "Barbara Bush: Memoari", gospođa Bush je izjavila da je dala sve od sebe da zadrži svoje mišljenje za sebe dok joj je muž bio na položaju. Ali otkrila je da se nije slagala sa njim oko dva pitanja - podržavala je legalni abortus i protivila se prodaji automatskog oružja.

Takođe je otkrila da se sredinom 1970-ih borila sa napadima depresije i da se nekad plašila da će namjerno slupati svoj automobil. Za to je krivila hormonalne promjene i stres. Kaže da je to stanje prošlo poslije nekoliko mjeseci.

Barbara Bush odgojila je petoro djece, Georgea mlađeg, Jeb, Neil, Marvin i Dorothy. Šesto dijete, trogodišnja Robin, umrla je od leukemije 1953.

U jednom govoru 1985, opisala je stres podizanja porodice uz čovjeka koga je ambicija vodila od teksaških naftnih bušotina do Kongresa i uticajnih političkih položaja među kojima su bili ambasador u UN, predsjednik Republikanske stranke i direktor CIA-e.

Porodica Bush na fotografiji iz 1964.
Porodica Bush na fotografiji iz 1964.

Uz svoje memoare, Barbara Bush napisala je dvije knjige o životu svojih pasa Freda i Mili. Prihod je bio namijenjen programima za pismenost odraslih i porodica. Laura Bush, bivša nastavnica sa magistarskom diplomom iz bibliotekarstva, nastavila je kampanju za pismenost svoje svekrve.

43. predsjednik nije bio jedini sin iz porodice Bush u politici. 1998. Jeb je izabran za guvernera Floride iz svog drugog pokušaja. Sinovi Marvin i Neil postali su biznismeni dok je kćerka Dorothy voljela da živi van oka javnosti. Udala se za lobistu Roberta Kocha, demokratu, 1992.

Gospođa Bush rođena je kao Barbara Pierce u gradu Rye u New Yorku. Otac joj je bio izdavač časopisa McCall i Redbook. Pošto je dvije godine pohađala koledž Smith, udala se za mladog mornaričkog pilota Georgea Herberta Walera Busha. Imala je 19 godina.

XS
SM
MD
LG