Linkovi

SAD počele posljednje poglavlje rata u Iraku


SAD počele posljednje poglavlje rata u Iraku
SAD počele posljednje poglavlje rata u Iraku

Uz američku i iračku zastavu, obješenu jednu pored druge u palači u kojoj je nekoć živio Saddam Hussein, dopredsjednik Joe Biden je rekao da su dvije zemlje "povezane godinama zajedničke borbe i značajnim žrtvama"

Sjedinjene Države danas su i službeno obilježile okončavanje borbenih operacija u Iraku i početak tranzicijske operacije Nova zora. Deseci vojnog osoblja, uglednika i iračkih čelnika promatrali su kako američki dopredsjednik Joe Biden i ministar obrane Robert Gates predsjedaju svečanošću smjene zapovjedništva u Bagdadu. Uz američku i iračku zastavu, obješenu jednu pored druge u palači u kojoj je nekoć živio Saddam Hussein, dopredsjednik Biden je rekao da su dvije zemlje "povezane godinama zajedničke borbe i značajnim žrtvama". Pružio je uvjeravanja Iračanima da Amerika ostaje predana sigurnosti Iraka i primijetio da Sjedinjene Države pojačavaju civilna i diplomatska nastojanja kako bi se ojačao irački suverenitet i stabilnost.

Tijekom svečanosti glavni američki zapovjednik u Iraku general Ray Odierno zamijenjen je general dopukovnikom Lloydom Austinom, koji će zapovijedati s oko 50 tisuća američkih vojnika koliko ih ostaje u Iraku. Misija operacije Nova zora jest da pruža savjete i pomaže iračkim snagama sigurnosti dok one preuzimaju punu odgovornost za sigurnost svoje zemlje. Predsjednik Obama je objavio prestanak američke borbene misije u Iraku sinoć u govoru koji je prenosila televizija. "Samo Iračani mogu izgraditi demokraciju unutar svojih granica. Ono što Amerika može i hoće učiniti jest davanje podrške Iračanima kao prijateljima i partnerima" – rekao je sinoć američki predsjednik.

XS
SM
MD
LG