Linkovi

Prioriteti američke vanjske politike u 2015. uglavnom na Srednjem Istoku


Nakon više od 13 godina naša borbena misija u Afganistanu se okončava.

Tim je riječima u decembru mjesecu američki predsjednik označio kraj najdužeg američkog rata.

Medjutim, zvaničnici Pentagona upozoravaju na to da početak 2015. godine ne znači i potpuni kraj američke pomoći.

Admiral John Kirby glasnogovornik Pentagona, je izjavio:
"To ne znači da ćemo se jednostavno oprostiti s Afganistanom. To neće biti slučaj. Moraćemo ostati u toj zemlji. "

Zračna podrška, traning i obuka u borbi protiv terora, su zadaci više od 10 hiljada američkih vojnika koji ostaju u Afganistanu ove godine. To je pomoć koju afganistanska vojska treba, jer se povećao broj napada Talibana.

Sjedinjene države moraju nastaviti borbu protiv militanata grupe Islamska država. Ta se radikalna grupa uzdigla u 2014. godini, velikom brzinom osvojivši velike dijelove Sirije i Iraka, a šokirala svijet okrutnim odrubljivanjima glave zapadnjaka kojih se dočepala.

Zračni napadi na ISIL, kako se čini, imaju uspjeha. Analitičari čak predvodjaju da će u spjeh biti i veći.

Paul Salem,stručnjak pri Srednjeistočnom Institutu:
“Vjerujem da će Irak, kada uzmete u obzir Kurdske borce, iračku vojsku s komandom u Baghdadu, i jaku američku podšku, napredovati u stabilizaciji ove godine. ”

A napredak je potreban i kada su u pitanju pregovori sa Iranom. Pregovarači se nadaju da bi dogovor o nuklearnom programu mogao biti postignut u julu. Zadnji rok u novembru 2014. nije dao rezultata.

John Kerry, američki državni sekretar:
“Neće ovi pregovori preko noći postati uspješni, samo zato što smo produžili rok. Pregovori su teški, a takvi će i ostati..”

Novi Kongres pod kontrolom republikanaca mogao bi dodatno komplicirati situaciju, kažu neki analitičari, poput Roberta Einhorna iz Instituta Brookings:

“Članovi Kongresa bi željeli nametnuti dodatne sankcije Teheranu, a to bi moglo poremetiti pregovore. ”

Rusija je i veći izvor napetosti kada su u pitanju sankcije. Sankcije koje je Amerika nametnula zbog ruskog utjecaja na pro-ruske separatiste u Ukrajini, su pomogli velikom padu vrijednosti rublje. Medjutim, neka neslaganja unutar Kongresa oko pitanja Ukrajine, Washington istinski želi prevazići:

Eric Rubin , visoki zvaničnik State Departmenta, objašnjava:
“Niko još nije digao ruke od američko-ruskih odnosa. Oni jednostavno moraju biti poboljšani. ”

Amerika kaže da se sankcije mogu olakšati ukoliko bi Moskva povukla svoje trupe s teritorija Ukrajine - što je jedan od najvažnijih uvjeta.

Na kraju, ne zaboravimo Sjevernu Koreju. Američki istražitelji su uvjereni da je kibernetički napad na filmsku kompaniju Sony Pictures Entertainment došao upravo iz Pyong Yanga. Kao odgovor na to, predsjednik Obama je nove sankcije Sjevernoj Koreji učinio jednim od svojih osnovnih zadataka za 2015. tu godinu.

XS
SM
MD
LG