Linkovi

Ford zatvara 12.000 radnih mjesta u Evropi


Kompanija za proizvodnju automobila Ford, najavila je u četvrtak da će zatvoriti 12.000 radnih mjesta u Evropi kako bi povećali profitabilnost.

Ova najava dio je globalnog trenda smanjenja troškova proizvođača automobila koji se suočavaju sa promjenama ukusa potrošača i velikim investicijama u električne automobile.

Smanjenje radnih mjesta je dio opsežne rekonstrukcije Forda koja uključuje već ranije najavljeno zatvranje šest fabrika u Evropi. Ford smanjuje ukupan broj fabrika na 18 i reorganizuje poslovanje na tri divizije: komercijalna vozila, putnička vozila i uvoz Fordovih modela poput Mustanga.

Iz evropskog ogranka Forda koji ima sjedište u Kelnu saopštili su kako se nadaju da će 'značajno poboljšati' svoje finansijske rezultate u Evropi. Tokom 2018. Ford je izgubio 398 miliona dolara u Evropi.

Ford i drugi svjetski proizvođači automobila suočeni su s višestrukim izazovima, uključujući i skupi poticaj za razvoj električnih automobila koji će im pomoći da ispune nova pravila o emisijama u Europi i poštuju propise koji favoriziraju vozila alternativne energije iz Kine. Potrebna im je snažna dobit za financiranje tih ulaganja.

Iz evropskog Forda su saopštili da će sva nova vozila biti opremljena električnom varijantom, kao što je akumulator ili hibrid s unutarnjim izgaranjem baterija, te da će izgraditi buduću obitelj električnih vozila u Europi.

XS
SM
MD
LG