Linkovi

Ford pauzira radove na fabrici baterija vrijednoj 3,5 milijarde dolara


Arhiv - Izvršni predsjednik kompanije Ford Motor, Bill Ford, najavljuje novi BlueOval baterijski park ovog proizvođača automobila, 13. februara 2023.
Arhiv - Izvršni predsjednik kompanije Ford Motor, Bill Ford, najavljuje novi BlueOval baterijski park ovog proizvođača automobila, 13. februara 2023.

Ford obustavlja rad na velikoj fabrici baterija na sjeveru SAD, u državi Michigan, saopštio je proizvođač automobila u ponedjeljak, samo sedam mjeseci poslije pokretanja projekta sa kineskim partnerom.

Obustava rada, koje je predstavnik Forda potvrdio AFP-u, događa se u trenutku kada se kompanija suočava sa velikim štrajkom zajedno sa druge dvije članice "velike trojke" američkih proizvođača automobila, Stellantisa i General Motorsa.

Ford je insistirao da odluka o fabrici baterija od 3,5 milijardi dolara nije povezana sa štrajkom koji je u toku, već sa budućom ekonomskom održivošću lokacije.

"Pauziramo radove i ograničavamo potrošnju na izgradnju projekta Marshall sve dok ne budemo sigurni u svoju sposobnost da konkurentno upravljamo postrojenjem", rekao je portparol.

"Nismo donijeli nikakvu konačnu odluku o planiranoj investiciji tamo", dodao je on.

U februaru, Ford je najavio projekat u Marshallu u Michiganu, kao način da u proizvodnji baterija smanji upotrebu nikl kobalt mangana (NCM), čija je proizvodnja skupa zbog nedostatka sirovina.

Ford je saopštio da će sarađivati sa kineskom kompanijom Contemporary Amperex Technology na proizvodnji litijum-gvožđe-fosfatnih baterija počevši od 2026. u fabrici Marshall.

Nekoliko republikanskih zvaničnika izrazilo je protivljenje izgradnji fabrike zbog partnerstva sa kineskom kompanijom.

Tehnologija uključuje manje skupe sirovine i može tolerisati češće i brže punjenje od NCM baterija, saopštila je kompanija u to vrijeme.

Auto gigant je saopštio da cilja godišnju globalnu proizvodnju od 600.000 električnih vozila do kraja 2023. i dva miliona do kraja 2026. godine.

Guvernerka Michigana ocijenila je najavu u februaru kao "još jednu pobjedu za Michigan", navodeći da će biti otvoreno 2.500 novih radnih mjesta u proizvodnji.

Predsjednik Joe Biden će u utorak posetiti Michigan kako bi se pridružio protesnoj povorci radnika u štrajku podrške radnicima "velike trojke" proizvođača automobila.

XS
SM
MD
LG