Linkovi

Let nad Afrikom, za dobrobit životinja


Patty Wagstaff na zadatku
Patty Wagstaff na zadatku

Patty Wagstaff je među pilotima poznata i cijenjena kao sjajan pilot-akrobata. Ona je mega zvijezda nebeskih površina.Ali, ona je i trener pilota čiji je zadatak zaštita životinja u Keniji

Na crnom tržištu se slonovača prodaje za više od hiljadu dolara po kilogramu. Upravo zbog toga je problem nezakonitog lova slonova i dalje veliki problem za Afriku. Sada jedna Amerikanka- akrobatski pilot nastoji zaustaviti jednom zauvijek to ubijanje obukom afričkih pilota odgovornih za nadgledanje nacionalnih parkova. Dokumentarac pod nazivom Let iznad Afrike, smiljen pod pokroviteljstvom Fondacije Lindbergh, u produkciji kuće Miles O'Brian, govori upravo o tome.

Patty Wagstaff je među pilotima poznata i cijenjena kao sjajan pilot-akrobata. Ona je mega zvijezda nebeskih površina.

Ali, ona je i trener pilota čiji je zadatak zaštita životinja u Keniji. Wagstaffova je trenutno glavni trener grupi kenijskih čuvara nacionalnih parkova.

Piloti koje obučavam su dobri letači. Medjutim, nemaju dovoljno iskustva i mogli bi praviti greške u preciznosti izvodjenja zadatka., kaže Patty.

Piloti nacionalnih parkova patroliraju iz zraka ogromnim prostranstvima, leteći nisko iznad zemlje velikom brzinom. Oni tragaju za krivolovcima koji ubijaju zbog slonovače i prodaju je na crnom tržištu za hiljadu dolara po kilogramu.

Užasno je to što se dogadja. Ilegalni lov je sve gori, i stoga patroliranje avionima postaje sve važnije. I sami lovci kažu da im se najteže od toga kriti. Patrola avionima ih odbija. Zato je obuka pilota izuzetno bitna.

Letovi nad kenijskim prostranstvima nisu nimalo slični glamuroznim aeromitinzima na koje je Patty navikla. Na prašnjavim stazama benzin se u avione uljeva direktno iz kanti, održavanje je slabo, a svaki je avion najmanje jednom pao, srećom, bez većih posljedica. Ili bio pogodjen iz vatrenog oružja.

Wagstaffova drži lekcije pilotima crtajući štapom po crevnkastoj zemlji.

Ponekad je prepreka jezik. Ponekad ima medjuplemenskih problema ,ili kulturalnih razlika koje moraš razumjeti.. Zato pilota prvo upitam: Iz kojeg si plemena, jesi li Masai, Kikuyu,Luhya?

Piloti se okupljaju svake godine radi treninga koji traju po nedjelju dana. Projekat dijelom financira Fondacija Lindbergh, nazvana po pilotu Charles Lindberghu, koji je prvi preletio Atlantic.

Wagstaffova kaže da joj njeno letačko umijeće pomaže prevazići prvobitne predrasude prema ženi-isntruktoru.

Na kraju shvate da ih istinski mogu naučiti važnim stvarima u zraku. A ako im nešto nije pravo, prevrnem ih u zraku...

Ilegalni lov se značajno smanjuje kada su piloti u zraku. Tako oni svoju ljubav za letenjem uparuju s ljubavlju prema životinjama.

George Mwangi, pilot-čuvar u jednom od nacionalnih parkova Kenije, kaže:

Kada jednog dana napustim ovaj svijet, želim se sučeliti sa svetim Petrom svjetla obraza, reći mu da sam obavio dobar posao, čuvao njegove životinje. Naše životinje. Mi imamo obavezu da ih sačuvamo.

Slično će reći i Patty Wagstaff:

Upravo zato sam i ja ovdje. kenija je jedan nevjerovatan prirodni resurs, izuzetno dragocjen. Mnoge od životinja.... slonovi nosorozi... koje žive na tim prostranstvima su ugrožene vrste... Našim letovima mi ih štitimo.

I zaista, Patty Wagstaff leti da bi spašavala životinje.

XS
SM
MD
LG