Linkovi

Pivara Flying Dog nastavlja staru tradiciju


Mikropivare dobijaju na popularnosti u Sjedinjenim drzavama
Mikropivare dobijaju na popularnosti u Sjedinjenim drzavama

Pivara šalje svoje pivo širom Sjedinjenih država i sa druge strane Atlantika u desetak evropskih zemalja.

Ovaj proizvod već dugo postoji i jedan od najstarijih pisanih recepata na svijetu objašnjava kako se pravi. Nekada su govorili da je recept dar boga. Možda ste pogodili, radi se o pivu. Iako je nedavno prodaja piva u Sjedinjenim državama pala za 1%, male pivare su zabilježile rast od 12% u istom periodu. Da u narednim minutama posjetimo jednu modernu pivaru u kojoj koriste veoma stari proces pravljenja piva.

Teško je zamisliti život bez piva, osobito u pivari Flying Dog. Tu se flašira 250 flaša svake minute, kako kaže Erin Biles. Što i nije loše za pivaru koju je njen osnivač osnovao nakon planinarske ekspedicije 1983.

Bili su u Pakistanu, muslimanskoj zemlji, i morali su potpisivati dokumente u kojima je stajalo da su kršćanski sinovi i da im je dozvoljeno da piju. I pili su. I slučajno su naišli na interpretaciju engleskog lovačkog psa koju je napravio jedan pakistanski umjetnik. I tako je Leteći pas postao simbol njihovog cijelog putovanja.

Pivara Flying Dog nastavlja staru tradiciju
Pivara Flying Dog nastavlja staru tradiciju

I putovanje se nastavlja i dan danas. Pivara šalje svoje pivo širom Sjedinjenih država i sa druge strane Atlantika u desetak evropskih zemalja. Ali kao i svako dobro putovanje, ono počinje sa malim koracima.

Pivo ima četiri glavna sastojka, voda, ječam, germa i hmelj. Na početku procesa se žitarice miješaju sa vodom.

U ovom procesu se žito odvaja iz novodobijene tečnosti.

Tada se tečnost cijedi sa dna posude u kojoj ostaju žitarice. Imamo jednog lokalnog zemljoradnika koji dolazi uzeti to žito kako bi hranio krave. Vruća tečnost se onda prebacuje u posude u koje dodajemo hmelj.

Hmelj su cvjetovi koji pivu daju gorčinu, ukus i aromu, i oni se dodaju smjesi tri puta u dva sata prije nego smjesa bude spremna za germu. A onda nastaje proces fermentacije. Pivo nakon toga u laboratoriji prolazi kroz test kvalitete, prije nego se šalje na flaširanje. Određene količine se odrađuju ručno, ali najveći dio se pakuje mašinski. I šalje ljubiteljima piva na uživanje.

XS
SM
MD
LG