Linkovi

Florida zabranila nastavu o seksualnom identitetu u mlađim razredima osnovne škole


Mladi protivnici zakona kojim se zabranjuje nastava o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od predškolskog razreda do trećeg razreda osnovne škole protestuju ispred zgrade skupštine Floride u Tallahasseeu, 7. marta 2022.
Mladi protivnici zakona kojim se zabranjuje nastava o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od predškolskog razreda do trećeg razreda osnovne škole protestuju ispred zgrade skupštine Floride u Tallahasseeu, 7. marta 2022.

Skupština države Floride, u kojoj većinu imaju republikanci, u utorak je usvojila zakon kojim se zabranjuje nastava o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu od predškolskog uzrasta do trećeg razreda, čime su odbačene brojne kritike demokrata u državi da se time marginalizuju LBGTQ osobe.

Zakonski prijedlog, koji su protivnici nazvali "Ne izgovori riječ gej" (Don't Say Gay) predat je na potpis republikanskom guveneru Ronu DeSantisu.

Od svog nastanka, zakonski prijedlog je izazvao snažno protivljenje aktivista za prava LGBTQ osoba, učenika, demokrata na nacionalnom nivou, Bijele kuće i industrije zabave. Velika pažnja bila je usmjerena na Floridu dok republikanci forsiraju konzervativne zakone a DeSantis se uspinje u Republikanskoj partiji kao potencijalni predsjednički kandidat 2024.

"Ono što bi trebalo da radimo je da učimo djecu toleranciji, ljubavi, brižnosti, da ih učimo da ne diskriminišu i nemaju predrasude. Recite mi kako ovaj zakon to radi? Recite mi kako će nam ovaj zakon pomoći da stvorimo plemenite, brižne, tolerantne odrasle ljude. Ja to ne vidim. Vidim ga kao upravo suprotan", izjavila je državna senatorica Tina Polski, koja je demokrata.

U zakonu piše: "Nastava u učionicama od strane školskog osoblja ili trećih strana o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu ne treba da se odvija od predškolskog uzrasta do trećeg razreda, ili na način koji nije u skladu sa njihovim uzrastom ili u skladu sa državnim standardima koji se odnose na razvoj djece".

Roditelji bi mogli da tuže školske okruge zbog kršenja ovog zakona.

Republikanski kongresmen Joe Harding, koji je sponzor zakona, i drugi republikanski zakonodavci na Floridi tvrde da bi roditelji, a ne prosvjetni radnici, trebalo da razgovaraju sa svojom djecom o tim temama. Zakonom se ne brani spontani razgovor o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u škoklama, već je cilj da se školski okruzi spriječe da te teme integrišu u zvanični plan nastave, navode Harding i druge pristalice.

"Znamo koliko je važno da se ojačaju roditelji u tom odnosu. Želimo da podtaknemo roditelje širom Floride da budu aktivni", rekao je republikanski senator Dennis Baxley. "To su vaša deca i nije lako razaznati ko sve vrši uticaj na njih i kakve će odluke donositi i šta će sve biti posljedice."

Guverner Floride Ron DeSantis.
Guverner Floride Ron DeSantis.

Demokrate ističu da jezik koji se koristi u zakonu, posebno fraze "nastava u učionici" i "odgovarajućem uzrastu", mogu da se dovoljno široko tumače da bi razgovor u bilo kojem razredu mogao da pokrene tužbe roditelja i stvori atmosferu u učionicama gdje će nastavnici izbjegavati te teme.

Na državnom nivou zakon je izazvao brojne proteste aktivista i đaka. Desetine učenika i aktivista dolazilo je u skupštinu kako se zakon približavao usvajanju, uz često skandiranje "Mi kažemo gej!"

"Niste uspjeli kao zakonodavno tijelo ako stotine djece stoji ispred i viče i traži svoja prava, a vi ne možete da djeci petog, šestog ili osmog razreda na jednostavan način objasnite svoj zakon. Onda niste uspjeli", izjavio je senator Jasson Pizzo, demokrata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG