Linkovi

Na Floridi opasnost od "katastrofalne poplave" zbog curenja otrovne vode


Rezervoar nekadašnje fabrike đubriva u okrugu Manatee na Floridi.
Rezervoar nekadašnje fabrike đubriva u okrugu Manatee na Floridi.

Guverner Floride Ron DeSantis izjavio je da se radi na spriječavanju curenja velike količine otrovne vode u blizini Tampe, gdje se stanovništvo evakuiše zbog opasnosti od "katastrofalne poplave".

Zvaničnici okruga Manatee, gdje se nalazi rezervoar toksične vode iz stare fabrike za preradu đubriva, rekli su da postoji opasnost da voda u roku od nekoliko minuta dosegne visinu od šest metara ako se izlije.

"Pokušavamo da spriječimo zaista katastrofalnu poplavu", rekao je DeSantins pošto je iz vazduha pogledao stanje u rezervoaru.

Zatvoreni su u i dijelovi autoputa, a naređena je evakuacija 316 domaćinstava.

Obližnji zatvor koji se nalazi na oko 1,6 kilometara od rezervoara nije evakuisan, ali se zatvorenici premještaju na drugi sprat dokle voda ne bi trebalo da dosegne u slučaju poplave.

Guverner Floride Ron DeSantis
Guverner Floride Ron DeSantis

Zvaničnici kažu da izlivanje otrovne vode ne prijeti jezeru Manatee, koje je izvor pijaće vode.

Iz rezervoara se voda ispumpava još otkako se u martu desilo curenje, koje se krajem prošle nedjelje naglo pogoršalo.

Takođe, dio zida u rezervoaru se obrušio, zbog čega nadležni strahuju da voda može svakog momenta da se izlije. Zbog intenzivnijeg ispumpavanja vode, nadaju se da će do utorka ujutru uspjeti značajno da smanje rizik od poplave.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine (EPA) saopštila je da prati situaciju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG