Linkovi

Identifikovana i posljednja žrtva u srušenoj zgradi na Floridi


Pogled iz vazduha na ostatke 12-spratne stambene zgrade u Surfsideu.
Pogled iz vazduha na ostatke 12-spratne stambene zgrade u Surfsideu.

Posmrtni ostaci posljednje žrtve u srušenoj zgradi u Surfsideu kod Miamija identifikovani su više od mjesec dana nakon urušavanja. Konačan broj poginulih je 98.

Kao posljednja žrtva identifikovana je 54-godišnja Estelle Hedaya.

Stambena višespratnica u Surfsideu srušila se 24. juna, a razlozi rušenja i dalje nisu zvanično objavljeni. Osim u prvim satima nakon rušenja, niko nije izvučen živ.

Načelnica okruga Miami-Dade Daniella Levine Cava ocijenila je da je dosadašnja akcija spašavanja i potrage najveća u historiji Floride, a da nema veze sa uraganom. Zvanično, potraga za nestalima je okončana 7. jula.

U rušenju zgrade je poginulo 97 osoba, a jedna je preminula u bolnici od zadobijenih povreda.

Iako su pronađeni posmrtni ostaci svih za koje se vjerovalo da su te noći bili u zgradi, policija će nastaviti da pretražuje ruševine, kazala je Levine Cava.

Nadležni kažu i da istražuju šta je pokrenulo rušenje 12-spratnice.

Uzrok zvanično i dalje nije poznat, ali je fokus javnosti bio na izvještaju inženjera iz 2018. koji je pokazao strukturalna oštećenja na zgradi, koja nisu popravljena.

Rušenje zgrade je natjeralo nadležne na južnoj Floridi da sprovedu vanredni nadzor nad zgradama i utvrde da li imaju oštećenja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG