Linkovi

Stambeno tržište na Floridi


Stambeno tržište na Floridi
Stambeno tržište na Floridi

Ministarstvo trgovine je saopštilo da se broj prodatih novih kuća prošlog mjeseca smanjio, uprkos tome što i dalje pada prosječna cijena kuća. Da pogledamo stambeno tržište na Floridi – i politiku koja ga okružuje, dok republikanski predsjednički kandidati nastavljaju kampanju pred sutrašnje primarne izbore u toj državi.

Više od četiri godine nakon pucanja tzv. stambenog balona, stambeno tržište u Sjedinjenim Državama se i dalje bori za oporavak. Među najteže pogođenim državama su Californija, Nevada i Florida, gde je i najveća stopa zapljene kuća. Trgovac nekretninama iz Floride, Moe Veissi, predsjednik je Nacionalnog udruženja trgovaca nekretninama:

- Vidio sam i uspone i padove, ali nikada ništa slično ovome što se danas događa.

Uprkos veoma neravnomjernom oporavku, Veissi kaže da vidi svjetlost na kraju tunela:

- Zaista smo stigli do tačke koja se da smatrati početkom istinskog oporavka i većina ekonomista će vam reći da vidi Floridu, naročito jugoistočni dio Floride, kao područje koje će se oporaviti u narednih 2 do 5 godina.

Ipak, njegov optimizam je uzdržan. Milioni Amerikanaca se bore da otplate kredite koji nadmašuju vrijednost njihovih kuća. Veissi ukazuje da država mora da pomogne prezaduženim kućevlasnicima, bez obzira što republikanski predsjednički pretendenti uglavnom dižu ruke od tog problema. Bivši guverner Massachussetsa Mitt Romney smatra da bi vlada jednostavno trebalo da se izmakne od svega toga:

- Moj lični stav je da treba priznati poremećaj, prihvatiti gubitak i prepustiti ljudima da ponovo krenu od početka, ostaviti bankama da krenu iznova.

Veissi međutim nije saglasan:

- Trebalo bi da govore o mogućnostima koje ima novi kućevlasnik da dobije kredit ako hoće, trebalo bi da razgovaraju o mogućnostima usmjeravanja procesa zapljenjivanja kuća u Americi i mi ćemo nastojati da naglasimo da je stanovanje važna tema ovih izbora.

Uprkos smanjenju prodaje novih kuća u decembru, Veissi kaže da su ukupna kretanja pozitivna. Prodaja kuća u prethodnom vlasništvu je u usponu, stopa izgradnje hvata korak, a kamate nikada nisu bile niže:

- Iskreno, rekao bih da je američki san sada vjerovatno dostižniji nego ikada.


XS
SM
MD
LG