Linkovi

Guverner Floride potpisao zakone o zabrani promjene pola djeci 


Guverner Floride Ron DesSantis (Foto: REUTERS/Octavio Jones)
Guverner Floride Ron DesSantis (Foto: REUTERS/Octavio Jones)

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je u srijedu zakon kojom se zabranju medicinski tretmani za promjenu pola kao što su blokatori puberteta ili hormonske terapije za transrodne mlade osobe, što uvodi i prepreke za odrasle kada su u pitanju tretmani.

Stupanjem na snagu u trećoj najnaseljenijoj saveznoj državi, zakon pojačava republikansku strategiju da se ograničavaju prava transrodnih osoba.

Više od 500 zakona koji pogađaju LGBTQ zajednicu je predloženo širom zemlje, a najmanje 48 je već stupilo na snagu, prema podacima Kampanje za ljudska prava.

Takvi zakoni su uglavnom bili usmjereni na regulisanje pravila u svlačionicama i ženskom sportu, ali su počeli da se šire na ograničavanje zdravstvene zaštite transrodnim osobama. U nekim slučajevima, zakonodavstvo je išlo dotle da tuži roditelje i ljekare za zlostavljanje djeteta ako transrodnoj djeci daju tretmane.

"Ovo će zauvijek zabraniti sakaćenje maloljetnika. Oni pokušavaju da operacijama menjaju pol djeci, daju im blokatore puberteta i rade stvari koje ne mogu da se promjene. Mislimo da je to jako pogrešno", naveo je DeSantis prilikom potpisivanja zakona u Tampi.

Guverner Floride, za koga se očekuje da uđe u trku za nominaciju republikanaca za predsjedničkog kandidata 2024. godine u narednim nedjeljama, uložio je veliki dio svoje političke budućnosti u kulturna pitanja oko prava LGBTQ zajednice.

Osim Floride, najmanje još 14 država je zabranilo tretmane za transrodnu omladinu, iako su se mnoge suočile sa postupcima na sudu. Operacije maloljetnika su jako rijetke i obavljaju se nakon pojačanog nadzora nekoliko ljekara specijalsta.

Brojni republikanci koji su podržali zakon ne vjeruju u preovlađujući konsezus među ljekarima koji podržavaju brigu o polnom identitetu i u nekim slučajevima smatraju da to spašava živote. S druge strane, protivnici medicinske zaštite transrodnih osoba, smatraju da je to vrlo opasno i eksperimentalno, a neki mjere koje se preduzimaju nazivaju hemijskom kastracijom ili zlostavljanjem djece.

Svjetska profesionalna asocijacija za transrodno zdravlje (WPATH) kritikovala je usvajanje zakona, navodeći da se miješa u odnos ljekara sa pacijentom.

"Zakon u Floridi je kao santa leda pogodio medicinsku zajednicu, uvodeći politiku u zdravstvenu zaštitu", navela je Marci Bowers, predsjednica Asocijacije u saopštenju.

Zakon u Floridi, poznat pod imenom Senatski zakon 254, zahtijeva od transrodnih odraslih osoba da imaju odobren zahtjev od Medicinskog odbora i Odbora osteopatske medicine, dva nadzorna tijela čije članove imenuje guverner i koji su već pod DeSantisom preduzimali mjere zabrane transrodne zaštite.

Osim toga, novi zakon, koji odmah stupa na snagu, garantuje sudsku nadležnost u pravnim sporovima oko starateljstva nad transrodnom djecom ako roditelj iz Floride ima nešto protiv tretmana za koji se zalaže roditelj koji je iz druge države.

DeSantis je također potpisao zakon kojim se traži da toaleti i svlačionice u javnim ustanovama budu korišteni isključivo prema polu sa kojim je osoba rođena.

"Žena ne treba da bude u svlačionici i da brine da li je neko sa njom ko je suprotnog pola", naveo je DeSantis.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG