Linkovi

Policija: 5 ubijenih u pucnjavi u Torontu


A police officer walks under the police line after a fatal mass shooting at a condominium building in the Toronto suburb of Vaughan, Ontario, Canada Dec. 19, 2022.
A police officer walks under the police line after a fatal mass shooting at a condominium building in the Toronto suburb of Vaughan, Ontario, Canada Dec. 19, 2022.

Pet osoba ubijeno je, a još jedna ranjena u nedjelju u pucnjavi u predgrađu kanadskog grada Toronta, priopćila je policija.

Osumnjičenik je također preminuo nakon razmjene vatre s policijom, rekao je šef lokalne policije Jim MacSween novinarima, rekavši da se pucnjava dogodila u stambenoj zgradi.

Ozlijeđeni su prebačeni u bolnicu i nisu u životnoj opasnosti.

Policija je pozvana na lice mjesta u nedjelju rano navečer.

"Kad su policajci stigli, susreli su se s... užasnom scenom u kojoj su brojne žrtve bile mrtve", rekao je MacSween novinarima, prenose kanadski mediji.

Policija je istraživala motiv i postoji li veza između žrtava i osumnjičenika, koji nije imenovan.

Osumnjičenik je navodno djelovao sam.

Žrtve su pronađene u različitim stanovima u zgradi koja se nalazi u Vaughanu, u predgrađu oko 30 kilometara sjeverno od Toronta.

Stanovnici su odmah evakuirani, a navečer su na mjestu događaja bili deseci vozila hitne pomoći i policajaca, javljaju kanadski mediji.

Iako trpi mnogo manje masovnih pucnjava od svog američkog susjeda, Kanada je doživjela porast oružanog nasilja, što ju je potaknulo da nedavno donese zakon o zabrani oružja.

U aprilu 2020., naoružani muškarac prerušen u policajca ubio je 22 osobe u istočnoj pokrajini Nova Scotia, što je bila najgora masovna pucnjava u Kanadi.

U septembru ove godine muškarac je ubio 11 ljudi i izbo 18 drugih, uglavnom u izoliranoj domorodačkoj zajednici u pokrajini Saskatchewan.

Nasilni zločini povezani s vatrenim oružjem čine manje od tri posto svih nasilnih zločina u Kanadi — ali od 2009. godine stopa pucanja iz oružja s namjerom ubijanja ili ranjavanja po glavi stanovnika povećala se pet puta.

Kanada je zabranila 1500 vrsta vojnog ili jurišnog vatrenog oružja u maju 2020., nekoliko dana nakon pucnjave u Novoj Škotskoj.

XS
SM
MD
LG