Linkovi

Fitness trendovi za 2016


Oko 3 hiljade stručnjaka za fitness i zdravlje su tehnologiju koju nosite na sebi izglasali za trend broj jedan u 2016 godini. Na listi onoga što će biti veoma popularno naredne godine su i intervalni trening visokog intenziteta, kao i dugogodišnji favorit, yoga.

Da li tokom tjelovježbe pratite broj koraka ili otkucaje srca? Ako pratite, onda ste već dio trenda za 2016. Tehnologija koju nosite na sebi tokom tjelovježbe je najpopularniji trend u novog godini, prema predviđanjima američkog koledža za sportsku medicinu. U njihovom izvještaju se navodi da takva vrsta tehnologije prednjači nad aktivnostima kao što su trening uz pomoć tjelesne težine ili intervalni trening visokog intenziteta. Ta tehnologija uključuje male fitness uređaje, pametne satove, uređaje za praćenje broja otkucaja srca kao i sisteme globalnog pozicioniranja. S obzirom da je tehnologija centralni dio naših svakodnevnih života, ona je tako izmijenila i načine na koje ljudi planiraju i prate tjelovježbu. Mali uređaji vam odmah pokazuju informacije i rezultate, što vas može motivirati i pomoći vam da više pažnje obratite na nivo aktivnosti.

U teretani Equinox na Beverly Hillsu na primjer, mnogi klijenti već imaju pametne satove i druge fitness uređaje koje nose na sebi. Amy Dixon je menadžerica za časove fitnessa.

Ono što je interesantno u trendovima za 2016 je da se oni temelje na osnovnim stvarima i sva tehnologija koja izlazi na tržište podržava nastojanja da se bude u kondiciji, da se vježba i bude zdrav. Tu ima stvari koje smo dugo znali, ali ih sada primjenjujemo na malo napredniji tehnološki način, kaže Amy Dixon.

Drugi najpopularniji trend za 2016 je vježbanje samo uz korištenje tjelesne težine, uz minimalnu upotrebu opreme, što takvu vrstu vježbe čini dostupnijom. Za većinu takvih vježbi potreban vam je samo prostor.

I još jedan popularan trend-HIIT, high interval intensity training, intervalni trening visokog intenziteta, koji dobija na popularnosti još od 2014. On se sastoji od kratkih vježbi jako visokog intenziteta iza kojih slijedi kratak period odmora. Obično se takva tjelovježba izvodi za manje od 30 minuta uz korištenje tegova.

38-godišnja Michelle Parker iz Kalifornije kaže:

Jako mi se dopada. Izazov je, kratko je, vježbate visokim intenzitetom uz kratak odmor. Koristite snagu i kardio, preznojite se i potrošite dosta kalorija, kaže ona.

Tjelovježba jačanja mišića je također popularan trend, i kako kažu stručnjaci, ključni dio kompletnog programa vježbanja za sve nivoe i svaki spol.

Ono što možete očekivati u 2016 je i popularnost osobnih trenera, kao i fitness programi za starije osobe.

Ako želite izgubiti na težini, dobar način da pratite tjelesnu kompoziciju je i InBody mašina.

Ona mjeri tjelesnu kompoziciju i daje vam analizu, pokazuje vam koliki vam je procenat masnoće u tijelu, zatim procenat koštane mase, mišica i vode. To je zaista od pomoći za nas trenere da pratimo napredak klijenata, a ne samo da pratimo tjelesnu težinu, kaže Kora Lee Bruno iz Equinoxa na Beverly Hillsu.

I konačno na desetom mjestu se nalazi yoga, koja promovira zdravlje i relaksaciju.

I bez obzira koji fitness trend prihvatite, jedno je sigurno: za efikasnu tjelovježbu moraćete se dobro preznojiti.

XS
SM
MD
LG