Linkovi

Nezaposlenost smanjena, ali nema napretka u pregovorima oko izbjegavanja fiskalne provalije


Vodja Republikanaca u Kongresu, John Boehner
Američka vlada je saopćila da je prošloga mjeseca došlo do boljitka na američkom tržištu rada, a da je stepen nezaposlenosti pao na 7.7 posto, što je najniži postotak nezaposlenih u čak posljednje 4 godine.

Takodjer je saopćeno da je prošlomjesečna oluja Sandy i sama imala utjecaja na porast zaposlenosti, jer je iznenada dodato 146 hiljada novih radnih mjesta u novembru, u sektoru obnove , izgradnje i opravki.

U medjuvremenu su pregovori oko dogovora izmedju američkog predsjednika i Kongresa, u zastoju.Kako je izjavio republikanski lider u Kongresu John Boehner, razgovor s predsjednikom je bio prijatan, ali, dodao je, nije postignut nikakav napredak ka kompromisu kako bi se izbjegla fiskalna provalija, $600 milijardi kroz rezanje budžeta i povećanje poreza.

Ekonomista pri grupaciji Moody,s Analytics, Mark Zandi, medjutim, upozorava da i dalje ima razloga za zabrinutost kada je u pitanju tržište rada, i da to najviše ovisi o tome hoće li se Bijela Kuća i Kongres dovoljno brzo dogovoriti o nekoj drastičnoj akciji o budčetskoj potrošnji i porezu.

Gospodin Zandi je izjavio pred članovima Kongresa da politički zastoj u Washingtonu brine ulagače , a poslodavce obeshrabruje u ideji da upošljavaju nove ljude.

Nesigurnost nas ubija. To istinski škodi ulaganjima. Još uvijek ne utječe toliko na otpuštanje i ritam upošljavanja, ali itekako hoće ako udjemo u narednu godinu , u fenruar, a bez dogovora oko izbjegavanja fiskalne provalije.

Medjutim, Mark Zandi je takodjer kazao da su temelji američke ekonomije u dobrom stanju, i da će ona jačati ukoliko čim prije dodje do dobrog dogovora o budžetskoj potrošnji i eventualnom povećanju poreza.
XS
SM
MD
LG