Linkovi

SAD-Rusija: Prvi susret Trumpa i Putina.... samo retorika ili....?!


"Ne vidimo sada ni konkretnu agendu, ni konkretne ciljeve dvojice lidera... Čak ni želju da se nešto ostvari. ...Bez ciljeva, bez volje i želje nema ni progresa."

Dugo predviđani i isčekivani prvi susret predsjednika Sjedinjenih Država i Rusije Donalda Trumpa i Vladimira Putina biće pažljivo analiziran, i u Washingtonu, i u Moskvi, i širom svijeta. Dvojica lidera razgovaraće u petak, u sjeni samita lidera 20 ekonomski najrazvijenih zemalja svijeta. Do sada su izražavali želje i namjere da poboljšaju odnose dvije zemlje, uveliko pogoršane ruskim miješanjem u zbivanja u Ukrajini. Očekivanja za smirivanje tenzija koje neki nazivaju i novim hladnim ratom nisu velika. Uz to, susret Trump-Putin dešava se i u vrijeme intenzivne istrage mogućih veza zvaničnika izborne kampanje američkog predsjednika i Rusa i eventualnih ruskih hakerskih upada u prošlogodišnji proces izbora predsjednika Sjedinjenih Država čiji je cilj, kako se u američkim obavještajnim agencijama pretpostavlja, bio pomoći Donaldu Trumpu da bude izabran.

Za Moskvu terorizam, Sirija i Ukrajina na vrhu su dnevnog reda. Iz Bijele kuće je saopšteno da će predsjednik Trump odlučiti o čemu će razgovarati, uz naznaku da će to biti normalan bilateralni susret. Analitičari ne isključuju mogućnost da američki predsjednik pokrene bilo koju temu.

Stephen Sestanovich, analitičar Vijeća za međunarodne odnose, podsjeća:

"Predsjednik Trump ima svoje vlastite impulse. Može odlučiti da susret usmjeri u nekom neočekivanom pravcu. I trebamo biti spremni na to. To je dio njegovog stila."

Istraga o mogućim tajnim vezama članova Trumpove izborne kampanje i Rusa je težak politički oblak nad nadanjima Bijele kuće da bi susret Trump-Putin mogao voditi poboljšanju američko- ruskih odnosa.

Hannah Thoburn, analitičarka instituta Hudson, o tome kaže:

"Sve što se dešava između Trumpa i Putina biće posmatrano u tom kontekstu. Je li Trump previše prijateljski? Da li Trump zaista pokušava biti vrlo čvrst prema Rusiji da bi ućutkao kritike kod kuće? Mislim da je mnogo pitanja na koja ćemo vidjeti odgovore vrlo brzo."

Malo je, međutim, onih koji očekuju da će Trump insistirati na pitanju ruskih internet upada u proces predsjedničkih izbora.

Što se Rusa tiče, nadaju se da će se nakon susreta dvojice predsjednika američko-ruski odnosi poboljšati. Jedan od njih, Konstantin, Moskovljanin, kratko konstatuje:

"Ovo sadašnje ne može trajati dugo. Trebalo bi shvatiti da ako ne sarađujemo neće biti ni napretka."

Kritičari politika Washingtona i Moskve smatraju da će bilo koji koraci ka saradnji vjerojatno biti svedeni na retoriku.

Andrej Kolesnjikov, analitičar moskovskog Carnegie centra, to objašnjava riječima:

"Ne vidimo sada ni konkretnu agendu, ni konkretne ciljeve dvojice lidera... Čak ni želju da se nešto ostvari. Putin kao da čeka na Trumpove korake, dok Trump nije u stanju da se nosi sa nekim vlastitim problemima unutar Amerike. On ne zna kako da oblikuje odnos prema Putinu. Bez ciljeva, bez volje i želje nema ni progresa."

Bez obzira na ishod razgovora Trump-Putin, prvi bilateralni susret biće pobjeda za Kremlj, dodaje Andrej Kolesnjikov.

Ako razgovor bude loš, Rusija će kriviti Sjedinjene Države. Ako ishod bude dobar, to bi se moglo smatrati Putinovom zaslugom.

SAD-Rusija: Prvi susret Trumpa i Putina.... samo retorika ili....?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG