Linkovi

Sirija: Još jedan udarac režimu


General u penziji Muhammed Ahmed Faris, prvi sirijski kosmonaut, je još jedan od Sirijaca velikog ugleda koji se distancirao od režima predsjednika Bashara al-Assada

„Trenutak kada sam rekao samom sebi dosta..... bila je smrt osmjesečne bebe kojoj je u helikopterskom napadu raznesena glava“ - rekao je u kraćem razgovoru za agenciju Reuters general u penziji Muhammed Ahmed Faris, prvi sirijski kosmonaut i još jedan od Sirijaca velikog ugleda koji se distancirao od režima predsjednika Bashara al-Assada i prebjegao u Tursku.

Da podsjetimo Muhammed Ahmed Faris je četvrtog jula prebjegao u Tursku i pridružio se borbi sirijske opozicije i pobunjenika. To je još jedan snažan udarac sirijskom režimu i značajano ohrabrenje onima koji se bore protiv tog režima.

Muhamed Ahmed Faris je bio prvi Sirijac u svemiru. Kao pilot-pukovnik zračnih snaga on je odabran za sudionika jednog svemirskog programa tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 1987. godine je raketom Soyuz, zajedno sa ostalim članovima posade, uzletio do svemirske stanice Mir. Na stanici je proveo četiri dana, a po povratku na zemlju odlikovan je ordenom heroja Sovjetskog Saveza i ordenom Lenjina.

Rođen je 1951. godine u Aleppu. Tu je proveo najveće dio pilotske karijere i, posljednjih mjeseci, bio svjedokom brutalnih napada režimskih snaga na rodni grad.
Muhamed Ahmed Faris sa sirijskim pobunjenicima
Muhamed Ahmed Faris sa sirijskim pobunjenicima

„Revoluciji sirijskog naroda može se pomoći oružjem i riječima. Ja sam odabrao riječ vjerujući da riječju i ugledom prvog Sirijca u svemiru mogu više pomoći mom narodu“ - rekao je na početku razgovora za Reuters gospodin Faris.

Na pitanje kada je odlučio raskinuti sa režimom Bashara al Assada on je odgovorio:

„Bilo je to prije nekoliko mjeseci. Praćen je svaki moj korak, što me je spriječilo da prebjegnem ranije. Mjesecima sam gledao bombardiranja, ubijanja nedužnih djece i žena....Trenutak kada sam rekao samom sebi dosta je.... bila je smrt osmjesečne bebe kojoj je u helikopterskom napadu raznesena glava. Nikada u životu nisam vidio tako nešto okrutno i grozno.“

Sada, uz sirijske pobunjenike, opoziciju i sve one Sirijce koji se bore za demokratizaciju i poštivanje ljudskih sloboda i prava, Muhammed Ahmed Faris, ističe:

„Potrebno nam je strpljenje. Imamo snažan razlog, jak motiv .... odabrali smo slobodu, borimo se za ljudska prava i pravdu, borimo se za osnovne principe.... I moramo biti strpljivi.“
Sirija: Još jedan udarac režimu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00
XS
SM
MD
LG