Linkovi

Prva dama i Wal-Mart u promociji zdrave hrane


Michelle Obama, na press konferenciji u Wal-Martu u Washingtonu
Michelle Obama, na press konferenciji u Wal-Martu u Washingtonu

Wal-Mart, najveći trgovinski lanac na svijetu, je saopćio da će promjeniti na hiljade prehrambenih artikala kako bi ih učinio zdravijim.

Američka prva dama, Michelle Obama i veliki lanac robnih kuća, Wal-Mart su odpočeli program na unapredjenju hranidbenih sastojaka u američkoj hrani, i njenoj dostupnosti milionima Amerikanaca. Inicijativa je dio nastojanja supruge američkog predsjednika Baracka Obame na promoviranju izbora zdravije hrane za djecu u Sjedinjenim Državama.

Wal-Mart, najveći trgovinski lanac na svijetu, je saopćio da će promjeniti na hiljade prehrambenih artikala kako bi ih učinio zdravijim. Planirano je da se do 2015 smanje količine soli i šećera u hrani, snize cijene voću i povrću i promovira zdravija ishrana.

Tezge sa povrćem u Wal-Martu
Tezge sa povrćem u Wal-Martu

"Mi u Wal-Martu ne vjerujemo da naš kupac, ustvari da bilo koji Amerikanac treba da bira izmedju onoga što je realno i dostupno i onoga što je zdravije za porodicu", kaže Andrea Thomas, potpredsjednica Wal-Marta.

Veći broj proizvodjača, uključujući Kraft Foods i Pepsi, kažu da su lani smanjili količinu sode. Kao najveći prodajni lanac Wal-Mart može ostvariti značajan uticaj na praksu svojih snabdjevača.

Inicijativa je dio napora prve dame na smanjivanju gojaznosti djece u Americi.

Na press konferenciji, jučer u Washingtonu, Michelle Obama je nastojanja Wal-Marta nazvala velikom pobjedom za sve Amerikance:

"Kada djeca svakodnevno koriste te proizvode onda se ta smanjena količina šećera, soli i nezasićenih masnoća vremenom pozitivno odrazi na zdravlje. I, kada zdraviji izbor bude konačno dostupan, to se može odraziti na svaki obrok kojeg djeca jedu, bilo da se doručku dodaje voće, hljeb od integralne pšenice za ručak ili nešto povrća za večeru."

Michelle Obama prmovira široku akciju na smanjivanju gojaznosti djece u Americi
Michelle Obama prmovira široku akciju na smanjivanju gojaznosti djece u Americi

Gospodja Obama kaže da ova akcija Wal-Marta ima mogućnost da promjeni tržište, sobzirom da 140 miliona ljudi svake sedmice kupuju u njihovim prodavnicama:

"Mene ispunjava nadom ne samo to što radi jedna kompanija, nego i ono šta može uraditi cijela zemlja. I još važnije, šta mi kao pojedinci, kao roditelji možemo uraditi. To je cilj."

Gospodja Obama je bila u Upravnom oboru Wall-Marta, ali je podnjela ostavku 2007, nekoliko dana nakon što je njen muž u predsjedničkoj kampanji rekao da neće kupovati u Wal-Martu zbog niskih plata i slabih povlastica koje pribavlja uposlenicima.

XS
SM
MD
LG