Linkovi

First Citizens banka kupuje propalu banku Silikonske doline


FILE PHOTO: Illustration shows destroyed SVB (Silicon Valley Bank) logo and U.S. flag
FILE PHOTO: Illustration shows destroyed SVB (Silicon Valley Bank) logo and U.S. flag

First Citizens BancShares saopštila je u ponedeljak da će preuzeti depozite i zajmove propale banke Silicijumske doline, zatvarajući jedno poglavlje u krizi povjerenja koja je zahvatila globalna finansijska tržišta.

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), koja je preuzela kontrolu nad SVB-om ranije ovog mjeseca, navela je u zasebnom saopštenju da je dobila prava na povećanje vrijednosti dionica First Citizens BancShares s potencijalnom vrijednošću do 500 miliona dolara kao dio posla.

First Citizens je rekla da je transakcija strukturirana kako bi se očuvala njena solidna finansijska pozicija i da je kombinovana kompanija i dalje otporna sa raznolikim kreditnim portfoliom i depozitnom osnovom.

Prema sporazumu, jedinica First-Citizens Bank & Trust Company će preuzeti imovinu SVB-a od 110 milijardi dolara, depozite od 56 milijardi dolara i kredite od 72 milijarde dolara.

“Razboriti pristup upravljanju rizicima nastavit će štititi kupce i dioničare kroz sve ekonomske cikluse i tržišne uslove”, navodi se u saopštenju.

First Citizens banka će također dobiti kreditnu liniju od FDIC-a za potrebe nepredviđene likvidnosti i imat će sporazum s regulatorom da podijeli gubitke kako bi pružila dalju zaštitu od potencijalnih kreditnih gubitaka, dodaje se.

SVB je bila najveća banka od finansijske krize 2008. koja je propala kada su kalifornijski regulatori zatvorili banku 10. marta, što je izazvalo ogroman poremećaj tržišta i pojačalo stres u bankarskom sektoru širom svijeta.

"Taj potez je pozitivan za finansijsku stabilnost i industriju rizičnog kapitala," rekao je Gary Ng, viši ekonomista u Natixis Hong Kong, iako je dodao da nije potpuno jasno hoće li se uloga SVB-a u industriji rizičnog kapitala prenijeti novim entitetom naprijed.

Sa sjedištem u Santa Clari, SVB je na kraju prošle godine bio rangiran kao 16. najveći zajmodavac u SAD, sa oko 209 milijardi dolara imovine.

FDIC je saopštio da je kupovina imovine SVB-a u vrijednosti od oko 72 milijarde dolara došla uz popust od 16,5 milijardi dolara.

"FDIC procjenjuje da je trošak neuspjeha banke Silicijumske doline prema svom Fondu za osiguranje depozita (DIF) približno 20 milijardi dolara. Tačan trošak će biti utvrđen kada FDIC prekine stečaj", navodi se.

Približno 90 milijardi dolara u vrijednosnim papirima i drugoj imovini iz SVB-a ostat će u stečaju za raspolaganje, dodao je regulator.

Od ponedeljka, 17 bivših filijala SVB-a počeće sa radom kao Banka Silicijumske doline banka, divizija First Citizens banke.

First Citizens ima oko 109 milijardi dolara imovine i ukupne depozite od 89,4 milijarde dolara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG