Linkovi

Firma Space Exploration Technologies gradi do sada najsnažniju svemirsku letjelicu


Elon Musk
Elon Musk

Falcon Heavy podiže teret po cijeni od oko 2200 dolara po kilogramu, što je oko jedne desetine troška prijevoza tereta u orbitu na svemirskom raketoplanu

Jedna američka komercijalna aeronautička kompanija objavila je datum lansiranja za svoju novu raketu, koja će biti najsnažnije vozilo za svemirska lansiranja. Raketa, nazvana Falcon Heavy, moći će ponijeti u svemir dvostruko teži teret od NASA-inih svemirskih raketoplana. Ona će i zamijeniti tu flotu letjelica u opsluživanju međunarodne svemirske postaje.

Kompanija Space Exploration Technologies, ili, kraće, SpaceX, lansirat će novu raketu Falcon Heavy u demonstracijskom letu krajem 2012. Pri lansiranju, ta će raketa stvoriti potisak od milijun i 700 tisuća kilograma. Osnivač kompanije SpaceX Elon Musk kaže da će Falcon Heavy moći podignuti u orbitu 53 tisuće kilograma, što je dvostruko veći kapacitet od NASA-inih svemirskih raketoplana: "Stotinu-sedamnaest tisuća funti je veća težina od nakrcanog Boeinga 737 sa 136 putnika, prtljagom i gorivom. To je ogromna težina za dignuti u orbitu. Ustvari, to će biti najsnažnija raketa u povijesti, osim Saturna 5."

Saturn 5 je bio NASA-ina raketa za podizanje najvećih tereta, korištena u programu Apollo, koji je krajem šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća vodio astronaute do Mjeseca. On je do danas najsnažnija ikad izgrađena djelotvorna raketa. No, Musk se nada da će to promijeniti, rekavši novinarima da SpaceX dizajnira raketu Falcon Heavy razmišljajući ne samo o misijama u Zemljinoj orbiti nego i putovanjima do Mjeseca ili Marsa.

"To je toliko snažna raketa, toliko jača od bilo koje druge koja trenutno postoji, da vjerujem da možemo realistički početi razmišljati o misijama poput povratnog puta do Marsa, s donošenjem uzoraka. To zahtijeva ogromnu podiznu sposobnost rakete jer treba ka Marsu lansirati letjelicu, koja će imati dovoljno goriva da se vrati na Zemlju" - kaže Elon Musk.

SpaceX je dizajnirao raketu Falcon Heavy da podiže teret po cijeni od oko 2200 dolara po kilogramu, što je oko jedne desetine troška prijevoza tereta u orbitu na svemirskom raketoplanu. Prosječna cijena lansiranja na toj raketi bit će oko 100 milijuna dolara. NASA je već sklopila ugovor sa SpaceX-om, vrijedan milijardu i 600 milijuna dolara, da manja raketa Falcon 9 te kompanije i kapsula Dragon prenose teret do Međunarodne svemirske postaje nakon što posljednji raketoplan obavi svoju misiju, sredinom ove godine. Musk kaže da se njegova kompanija nada da će u roku od tri godine biti sposobna prevoziti i astronaute do svemirske postaje. SpaceX planira izvoditi po deset lansiranja godišnje s raketama Falcon 9 i Falcon Heavy.

XS
SM
MD
LG