Linkovi

Finska drastično ograničila turističke vize za Ruse


FINLAND-RUSSIA
FINLAND-RUSSIA

Finska je u četvrtak smanjila broj izdatih viza ruskim državljanima na jednu desetinu od redovnog broja. Ovaj potez se ocjenjuje kao demonstracija solidarnosti sa Ukrajinom.

Finska, koja dijeli najdužu granicu sa Rusijom od svih zemalja članica Evropske unije, objavila je odluku u avgustu nakon sve većeg pritiska političara i običnih građana da ograniče kretanje ruskih turista kroz tu nordijsku zemlju dok Moskva nastavlja svoj rat u Ukrajini.

"Važno je da pokažemo da, kada Ukrajinci pate, turizam ne bi trebalo da normalno funkcioniše", rekao je finski ministar spoljnih poslova Pekka Haavisto tokom sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Pragu u srijedu.

Od 1. septembra Finska će Rusima dozvoliti da se prijave za turističke vize samo jednom nedeljno i to u samo četiri ruska grada: Moskvi, Sankt Peterburgu, Murmansku i Petrozavodsku u blizini finske granice.

Haavisto je rekao da je posebno zabrinut zbog 'neke vrste ruske turističke rute' koja podrazumijeva, da preko aerodroma u Helsinkiju dio Rusa leti u druge evropske zemlje, te time zaobilaze zabrane letova uvedene nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Paralelno, finsko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Vlada trenutno istražuje mogućnost da pomogne ruskim braniocima ljudskih prava, članovima civilnog društva i novinarima koji su kritičari Kremlja, tako što će uspostaviti nove vrste humanitarnih viza za pristup Finskoj.

Na ovonedeljnom sastanku u Pragu, ministri spoljnih poslova EU odlučili su da pooštre pravila putovanja za Ruse unutar 27-članog bloka, ali nisu postigli konsenzus o punoj zabrani turističkih viza.

Moskva je u četvrtak ocijenila odluku EU, da ukine pojednostavljeni vizni režim za ruske turiste, kao apsurdnu i lošu vijest za ruske građane.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG