Linkovi

Finska postala NATO članica


NATO i finske zastave vijore se u Helsinkiju, 4. april 2023.
NATO i finske zastave vijore se u Helsinkiju, 4. april 2023.

Finska je u utorak postala članica NATO-a, čime je završena historijska promjena bezbjednosne politike izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu.

Finski ministar spoljnih poslova Peka Haavisto završio je proces pristupanja predajom zvaničnog dokumenta američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u sjedištu NATO-a u Briselu.

„Primanjem ovog instrumenta o pristupanju, možemo da proglasimo Finsku 31. članicom Sjevernoatlantskog ugovora”, rekao je Blinken.

Plavo-bijele zastave NATO vijore se u Helsinkiju. To je trenutak koji većina Finaca ranije nije željela jer su balansirali prijateljske veze i sa Zapadom i sa Rusijom.

Međutim, kako piše AP, sve se to promijenilo sa brutalnom invazijom Rusije na susjednu Ukrajinu prošle godine, stvarajući iznenadni i snažan osjećaj nesigurnosti koji je gurnuo naciju ka članstvu u bezbjednosnom savezu.

I novine, lideri i komentatori složili su se da je utorak historijski dan za naciju od 5,5 miliona ljudi koja deli granicu sa Rusijom od 1.340 kilometara.

„Do sada smo sami branili našu zemlju”, rekao je ministar odbrane Anti Kaikonen za javni servis ILE po dolasku u Brisel. „Od sada se možemo osloniti na pomoć spolja ako stvari postanu teške. I naravno, spremni smo da pomognemo ako neko bude u nevolji.”

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG