Linkovi

Finska: Oslabljene ruske špijunske operacije


Finska zastava
Finska zastava

Protjerivanje ruskih obavještajnih službenika i odbijanje viza značajno su oslabili obavještajne operacije Moskve u susjednoj Finskoj u protekloj godini, objavila je u četvrtak finska sigurnosna i obavještajna služba.

Obavještajna agencija, poznata pod skraćenicom SUPO, navela je u saopćenju da je ruska obavještajna služba "stisnuta" u nordijskoj zemlji zbog sposobnosti agencije da kompromituje špijunske operacije u 2022.

"Ruska obavještajna stanica (u Finskoj) prošle godine se smanjila na otprilike polovinu svoje nekadašnje veličine", rekao je direktor SUPO-a Antti Pelttari, dodajući da su glavni razlog pada protjerivanja osumnjičenih špijuna i odbijanja vize po savjetu njegove agencije.

Pad broja obavještajnih službenika i ograničenja putovanja preko rusko-finske granice usljed moskovskog rata u Ukrajini značajno su potkopali uslove rada ruskih špijuna u Finskoj, saopćio je SUPO.

Napominje da su operacije pod diplomatskim pokrićem tradicionalno bile glavni instrument ruske obavještajne službe u inostranstvu, a Moskva je nastojala da koristi, između ostalih metoda, cyber špijunžu kako bi nadoknadila nedostatak obavještajnih podataka.

"Dok Rusija još uvijek nastoji da smjesti obavještajne službenike pod diplomatsko pokriće, morat će pronaći načine da nadoknadi nedostatak ljudskih obavještajnih podataka, kao što je sve češće usvajanje drugih oblika tajnih operacija u inostranstvu", rekao je Pelttari.

Agencija navodi da su Rusija, Kina i "neke druge zemlje" najaktivniji korisnici obavještajnih operacija za prikupljanje informacija za svoje ciljeve i protiv interesa Finske.

Finska, nacija od 5,5 miliona ljudi, podnijela je zahtjev za članstvo u NATO-u zajedno sa susjednom Švedskom u maju. Sa Rusijom dijeli kopnenu granicu od 1.340 kilometara, najdužu od svih članica Evropske unije.

SUPO je ranije rekao da će buduće članstvo Finske u NATO-u ovu nordijsku zemlju učiniti zanimljivijom metom za ruske obavještajne službe i operacije utjecaja, a Moskva bi mogla pokušati da dobije obavještajne podatke vezane za NATO preko svog susjeda.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG