Linkovi

Finalno odobrena vizna liberalizacija za Kosovo


Pasoš Kosova
Pasoš Kosova

U Evropskom parlamentu (EP) u utorak 18. aprila zaokružen je proces odlučivanja o viznoj liberalizaciji za građane Kosova.

Na plenarnoj sednici evropski poslanici su odobrili ukidanje viznog režima Kosovu. Radi se o posljednjem u lancu glasanja koji je otpočeo početkom ove godine.

Nakon glasanja u Evropskom parlamentu, u srijedu 19. aprila će biti održana ceremonija potpisivanja pravnog akta gdje će učestvovati predstavnici EP i Savjeta ministara EU – dvije institucije koje odobravaju ukidanje viznog režima za jednu zemlju.

Objavljivanjem u Službenom glasniku Evropske unije (EU) koje slijedi 20-tak dana kasnije, odluka o viznoj liberalizaciji stupa na snagu.

Međutim, kosovski građani treba da čekaju početak naredne godine da bi uživali bezvizni režim sa evropskim zemljama.

Putovanje bez viza od 1. januara 2024. godine

Prvi dan naredne godine je trenutak kada će državljani Kosova moći da putuju slobodno u Schengen zoni. Prema odluci koja je usaglašena u decembru prošle godine, do ukidanja viznog režima za Kosovo će doći paralelno sa funkcionisanjem Informativnog sistema ETIAS, ali ne kasnije od 1. januara 2024 godine.

Kada je odluka usaglašena, mislilo se da će sistem ETIAS biti funkcionalan 1. novembra 2023. godine. Međutim, sada je već izvjesno da se funkcionalnost ETIAS-a odlaže do kasnije naredne godine.

U skladu sa odlukom o Kosovu, građani zemlje imaju krajnji rok, odnosno 1. januar naredne godine kada bi najkasnije mogli da putuju bez viza.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG