Linkovi

'Lažno ubistvo' ruskog novinara: Olakšanje i kritike


Ruski novinar Arkadij Babčenko
Ruski novinar Arkadij Babčenko

Ruski novinar Arkadij Babčenko je u operaciji ukrajinske službe sigurnosti proglašen ubijenim u napadu navodno naređenom iz Rusije kako bi bili uhvaćeni ljudi koji su ga htjeli ubiti, da bi nakon toga šokirao svijet pojavljivanjem na konferenciji za novinare. Njegove kolege su u šoku a Moskva tvrdi da se radi o propagandi.

Jedan od najpoznatijih ruskih ratnih novinara i kritičara ​Arkadij Babčenko, nije ubijen, iako je svijet u utorak naveče, uključujući i njegovu porodicu i prijatelje, vjerovao da je ubijen u napadu naređenom iz Moskve, kako su bile saopštile ukrajinske vlasti.

Babčenko se pojavio živ na konferenciji za novinare ukrajinske službe sigurnosti u srijedu na kojoj je otkriveno da je vijest o njegovoj smrti lažirana kako bi bio spriječen ruski plan da on bude ubijen.

Šef ukrajinske službe sigurnosti Vasilij Gricak je izjavio da je jedan ukrajinski građanin unajmljen za 40 hiljada dolara da izvrši ubistvo Babčenka. On je dodao da je u vezi sa tim uhapšen jedan državljanin Ukrajine.

Babčenko se pojavio na nadrealnoj konferenciji za novinare tokom koje se izvinio svojoj ženi zbog "noćne more" koju je izazvao, ali je rekao da nije bilo alternative, objavio je The Guardian.

Govoreći na ruskom jeziku, zbog kojeg se izvinio, Babčenko je rekao da je služba sigurnosti Ukrajine saznala za "ozbiljan" plan o njegovom ubistvu i upozorila ga prije mjesec dana.

Plan je nastao u Moskvi, rekao je on.

"Oni (SBU) su mi pokazali dokaze i shvatio sam da plan dolazi iz Rusije, vjerovatno iz aparata državne sigurnosti," objasnio je Babčenko. Dodao je: "Predložili su da učestvujem u operaciji".

Njegovim očiglednim ubicama je obezbijeđena njegova fotografija iz pasoša i zvanični detalji, rekao je on, nagoveštavajući da je to bio dokaz ruske državne zavjere. Tajna operacija imala je svoj bizarni vrhunac u utorak uveče kada je objavljena njegova smrt.

"Uradio sam svoj posao. I još sam živ," rekao je Babčenko, zahvaljujući se specijalnim službama Ukrajine za spašavanje njegovog života.

"Babčenkovo čudesno vaskrsenje bilo je gotovo univerzalno olakšanje, nasuprot strahu da je on postao posljednji kritičar Vladimira Putina koji je umro u nerazumljivim okolnostima," navodi Gardijan.

U isto vrijeme, kolege novinari kritizirali su Babčenka i njegove zapanjujuće metode. On je, smatraju, omogućio značajnu propagandu kao poklon ruskoj vladi i njenoj online vojsci.

Andrej Soldatov, novinar iz Moskva i ekspert za ruske sigurnosne službe, je napisao da je Babčenko "još više podrio kredibilitet novinara i medija"

Soldatov je na Twitteru napisao: “Babčenko je novinar, a ne policajac, za ime Božje, i dio našeg posla je povjerenje, šta god Trump i Putin govorili o lažnim vijestima."​

Moskva tvrdi propaganda, Kijev nudi zaštitu

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakarova izjavila je u saopćenju da je iscenirano ubistvo učinjeno zbog "propagandističkog efekta".

Kako je objavio BBC, ona je rekla da je Rusija sretna što je Babčenko živ, te dodala, "voljela bih da je uvijek bilo tako".

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je da će zemlja ponuditi zaštitu za Babčenka. "Malo je vjerovatno da će se Moskva smiriti. Dao sam naređenje da se Arkadiju i njegovoj porodici pruži zaštita," poručio je Porošenko na Twitteru.

Radio Slobodna Evropa objavila je video snimak na kojem se vidi reakcija Babčenkovih kolega nakon saznanja da je živ.

Zašto je Babčenko meta?

Prije preokreta na konferenciji za medije, internet portal Daily Beast objavio je da je ovaj čuveni ratni reporter stalno dobijao prijetnje smrću od ruskih zvaničnika i pobunjenika koje podržava Rusija.

Prije dvije godine Babčenko je napisao blog o drugom novinaru koji je ubijen u Kijevu, Pavelu Šeremtu, opisavši ga kao novinara na kojeg su se mogle ugledati mnoge mlade kolege.

"Umoran sam od sahranjivanja svojih prijatelja. Svaki put je isto, proklete smrti kojima nema broja," rekao je Babčenko.

Od početka rata u istočnoj Ukrajini u 2014. godini, Babčenko je stalno dobijao prijetnje smrću od ruskih zvaničnika i proruskih pobunjenika. Militanti koje podržava Moskva stavili su njegovu fotografiju na zid zgrade okupirane uprave u ukrajinskom gradu Donjecku s natpisom: "Provokator i neprijatelj," navodi list.

Nakon što je dobio dojavu od izvora kojem vjeruje da ga ruske vlasti planiraju zatvoriti, Babčenko je odlučio napustiti Rusiju.

Babčenko je 2002. i 2006. godine objavio seriju priča i eseja o ratu u Čečeniji.

Rusija sretna što ima ljude poput Babčenka

Jay Nordlinger u tekstu za konzervativni američki magazin National Review prenosi riječi Babčenka koji je učestvovao na Forumu Oslobođenja iz Osla početkom ove godine posvećenog novinarstvu u Rusiji

"Obraćajući nam se u Njujorku, on je rekao da je pobjegao "nakon što se godinama plašio da će ga uhapsiti, da će ga sačekati na vratima njegove zgrade i tući ga po glavi"," piše u tekstu u kjem je citiran i sam Babčenko: "Plašio sam se da će doći po mene."

U tekstu se i konstatuje da su jedan po jedan ubijeni, i to ne samo novinari, već bilo ko, ko se usudi kritikovati Putinov režim.

"Zašto i dalje kritikuju, ako znaju za opasnost koja vreba? Iz ljubavi prema zemlji, bez sumnje. I ljubavi prema istini. Potreba da se to kaže. Rusija ima sreće da ima takve ljude kao što je Arkadij Babčenko, a tako i ostatak svijeta (bilo da to znamo ili ne)," zaključuje Nordlinger.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG