Linkovi

Film tjedna: "The Lincoln Lawyer"


Film tjedna: "The Lincoln Lawyer"
Film tjedna: "The Lincoln Lawyer"

Matthew McConaughey glumi odvjetnika obrane u slučaju koji bi od njega mogao učiniti ili zvijezdu profesije ili mu okončati karijeru

Matthew McConaughey glumi u novoj drami u sudnici lik branitelja u slučaju koji bi od njega mogao učiniti ili zvijezdu profesije ili mu okončati karijeru. Film „The Lincoln Lawyer“ ekranizacija je romana Michaela Connellyja, koji hvali ovu obradu kao vjernu duhu njegova bestsellera.

Mick Haller je odvjetnik na kotačima: stražnje sjedište njegovog automobila marke Lincoln predstavlja pokretni ured u kojemu on radi dok ga se vozi između 40 sudnica u Los Angelesu ili, ponekad, dok kupi svoju kćerku s nogometnog treninga.

Mick je poznat po uspješnosti u slučajevima koje zastupa, pa mu se za pomoć obrati i bogati playboy Lewis Roulet, optužen za ubojstvo. Matthew McConaughey je glumio odvjetnike i ranije, recimo u povijesnoj drami „Amistad“, te suvremenom pravničkom trileru „A Time To Kill.“ Prije nego što je otkrio glumu kao svoju profesiju, čak je i razmišljao o studiju prava. Svoj lik doživljava kao skup kontradiktornosti, ni posve bijel niti posve crn, nego fasetiran u svom pristupu traganja pravde za svoje klijente.

Ryan Phillippe glumi njegovog najnovijeg branjenika, odlučnog da izmakne pravdi premda je počinio ubojstvo. Ako treba, on se ne ustručava nagovještaja prijetnje obitelji svog odvjetnika. Što nije ni čudno, jer radi se o serijskom ubojici kojemu su mnogi elementi suđenja izvor uzbuđenja.

Pišući roman na kojemu se temelji film, Michael Connelly se poslužio vlastitim iskustvima, koja je prikupio u svom novinarskom radu, a i konzultirao je nekoliko odvjetnika obrane. Poznat, inače, po svojoj seriji knjiga o detektivu Harryju Boschu, Connelly se pri pisanju „Odvjetnika iz Lincolna“ našao sučeljen s istom dilemom koja je kasnije mučila i filmaše: kako navesti čitatelje/gledatelje da budu na strani odvjetnika. Kaže da je jako zadovoljan što autori filma nisu podlegli napasti da ga učine lako dopadljivim likom.

Glumačka postava uključuje i Marisu Tomei kao iskusnu tužiteljicu. Za razliku od brojnih novijih filmova u kojima se imitira mjesto radnje, „The Lincoln Lawyer“ je bio sniman na lokacijama u nekim surovijim četvrtima Los Angelesa.

XS
SM
MD
LG