Linkovi

Film tjedna: "Soul Surfer"


Film tjedna: "Soul Surfer"
Film tjedna: "Soul Surfer"

Godine 2003., kad joj je bilo 13 godina, Bethany Hamilton je izgubila ruku u napadu morskog psa, dok je surfala na Hawajima. Film „Soul Surfer“ inspirativna je drama koja govori kako je ona prebrodila svoju nesreću i ostvarila san da postane profesionalna sportašica

Godine 2003., kad joj je bilo 13 godina, Bethany Hamilton je izgubila ruku u napadu morskog psa, dok je surfala na Hawajima. Film „Soul Surfer“ inspirativna je drama koja govori kako je ona prebrodila svoju nesreću i ostvarila san da postane profesionalna sportašica.

Odrastajući na prekrasnom otoku Kauai, na Hawajima, Bethany Hamilton je svaki slobodni trenutak provodila 'jašući' na valovima. Upravo kad je bila na domak da postane vrhunska natjecateljica u profesionalnom surfanju, tijekom jednog treninga u usamljenoj uvali, četverometarski morski pas joj je odgrizao lijevu ruku. Paklena vožnja do bolnice i munjevita akcija liječnika spasili su joj život, ali nitko, pa ni ona sama, nije pomišljao da će Bethany ikad ponovno stati na dasku za surfanje.

U pravom testu njezine vjere i snage volje, Bethany Hamilton je bila natrag na dasci za surfanje samo mjesec dana nakon napada morskog psa. Šest mjeseci kasnije, ponovno se natjecala.

O tome je pisala u svojoj autobiografiji, koja je i temelj za film, s tinejđerskom zvijezdom AnnaSophijom Robb u glavnoj ulozi. Za ulogu, Robb je morala naučiti surfati dovoljno dobro da može glumiti šampionku. Priznaje da nikad nije došla ni blizu te razine, ali, uz pomoć same Bethany, savladala je osnove dovoljno dobro. U scenama koje ne uključuju surfanje, digitalno joj je bila 'izbrisana' ruka, međutim, kod surfanja nije bilo potrebe za trikovima: sama Bethany Hamilton je izvodila sve vratolomije na valovima.

U filmu se, u svom glumačkom debiju, pojavljuje i zvijezda country glazbe Carrie Underwood, koja tumači lik voditeljice crkvene mladeži, koja Bethany pruža duhovnu podršku.

Bethany Hamilton je svoje prvo amatersko prvenstvo u surfanju osvojila samo dvije godine nakon što je izgubila ruku. G. 2007. ostvarila je san da postane profesionalni surfer. Isto tako, osnovala je neprofitnu zakladu „Friends of Bethany“, koja je posvećena pomaganju žrtvama napada morskih pasa i onima koji izgube ruke ili noge diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG