Linkovi

Film tjedna: "Salt"


Film tjedna: "Salt"
Film tjedna: "Salt"

U novom špijunskom trileru vrtoglavog tempa, Angelina Jolie glumi vrhunsku operativku CIA-je, optuženu da je 'krtica' – ruska agentica ubačena u američku obavještajnu mrežu

U novom špijunskom trileru vrtoglavog tempa, Angelina Jolie glumi vrhunsku operativku CIA-je, optuženu da je 'krtica' – ruska agentica ubačena u američku obavještajnu mrežu. Alan Silverman za nas je pogledao akcijsku dramu „Salt“

Evelyn Salt putuje svijetom kao direktorica jedne naftne kompanije, No, u stvarnosti, ona je vješta špijunka, koja tajno radi za CIA-ju. Sve se to, međutim, preokrene kad se jedan ruski prebjeg pojavi u njezinom uredu, u Washingtonu, tvrdeći da ima informaciju o 'krtici' koja ima zadatak izvesti atentat.

U trenutku, Salt se od kolegice u koju svi imaju povjerenja pretvara u osumnjičenu izdajicu. Koristeći se umijećima koja je stekla radeći u mnogim problematičnim područjima svijeta, ona pobjegne, u očajničkom pokušaju da spere ljagu sa svog imena.

Dok ju progone isti ljudi koji su je obučili špijunskom zanatu, vrijeme odmiče i planirani atentat sve je bliži.

Angelina Jolie, koja glumi Evelyn Salt, svoju ulogu naziva jedinstvenom kombinacijom vratolomne akcije i realističke drame: "Imala sam sreće da sam u karijeri uspjela imati obje vrste uloga i publika me prihvatila i u jednom i u drugom žanru. No, u ovom filmu, po prvi puta spajam oboje u istoj ulozi. Ovo je akcijski film temeljen na stvarnosti, sa stvarnom dubinom priče i nijansiranjem likova s naglascima. raznim glasovima i slično."

Što se događa kad se stvarni svijet neočekivano uplete u holivudsku verziju? Angelina Jolie kaže da je nedavno uhićenje ruskih agenata-spavača, koji su u Americi živjeli tajnim životima – upravo ono za što je optužen njezin lik u filmu „Salt“ – dodalo filmu uzbuđenje kojemu se, dok je bio sniman, nitko nije nadao.

Lik Salt je prvotno bio napisan za muškarca, a ulogu je trebao tumačiti Tom Cruise. No, promjenom spola, na veliko zadovoljstvo Angeline Jolie, lik nije napravljen posebno seksi – ona je, baš kao što je to trebao biti i muški original, iskusni špijun koji je, eto, žena.

Engleski glumac Chewitel Ejiofor glumi protuobavještajnog stručnjaka koji progoni Salt, dok Liev Schreiber tumači lik njezinog šefa u CIA-ji.

U filmu se pojavljuju i Daniel Olbrychski, kao tajnoviti prebjeg koji pokrene čitav zaplet, te Oleg Krupa, kao ruski čelnik koji je meta atentata. Scenarij je napisao Kurt Wimmer, a Australac Phillip Noyce režirao je ovu avanturu s kojom jurimo kroz razne lokacije, od Sjeverne Koreje, pa do Washingtona i New Yorka.

XS
SM
MD
LG