Linkovi

Film tjedna: "Drvo života," Terrencea Malicka, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu


Film tjedna: "Drvo života," Terrencea Malicka, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu
Film tjedna: "Drvo života," Terrencea Malicka, dobitnik Zlatne palme na festivalu u Cannesu

Fascinantnim vizuelnim prikazima, minimalnim dijalogom i meditativnom glazbom, film ima subliminalni utjecaj na gledatelja, omogućujući mu da sam traga i dolazi do vlastitog zaključka o značenju života

Filmski stvaratelj Terrence Malick nije plodan: njegovih pet igranih filmova premošćuje četiri desetljeća. No, svaki je majstorsko djelo i bio je dočekan hvalama kritičara. Njegov najnoviji film, „Drvo života“, s Bradom Pittom, Seanom Pennom i Jessicom Chastain u glavnim ulogama, nedavno je nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu. Malick je poznat po snažnom vizuelnom izrazu, oskudnim dijalozima i duhovnim temama. Sve je to prisutno i u „Drvu života“.

Film „Drvo života“ govori o nastojanju da se u životu postigne ravnoteža između vlastitog duhovnog 'ja' i ljudske prirode. Terrence Malick, bivši profesor filozofije, predstavlja svoju vlastitu borbu kroz likove smještene u jedno američko kućanstvo u predgrađu, pedesetih godina prošlog stoljeća. Otac je ponosit i tiranski, koji u sebi nosi neizrečenu patnju jer 'nije uspio u životu'. Zbog vlastitog osjećaja neadekvatnosti, svog sina pokušava oblikovati prema svom idealu.

Jack je još dječačić, ali već na svojim plećima nosi težinu čitavog svijeta. Divi se svom ocu, ali ga ovaj istodobno i odbija. Za Malicka, bitka između oca i sina odražava i okrutnost i ljepotu prirode. U jednoj dvadesetominutnoj sekvenci, redatelj nudi snimke svemira na djelu, strašne i fenomenalne bitke među silama prirode.

Ali, ima i miline, dražesti, ljubaznosti i altruizma. Majka u priči, koju glumi Jessica Chastain, otjelotvoruje takve osobine.

Dječak odraste u uspješnog – ali i u vlastitoj unutrašnjosti sukobljenog - muškarca, koga glumi Sean Penn. On se muči ponijeti s gubitkom mlađeg brata, ali isto tako i gubitkom nedužnosti.

Glumačka ostvarenja su dočekana hvalama, posebice ono Brada Pitta. O duhovnoj poruci filma, on je i govorio na festivalu u Cannesu: "Tu su pitanja netrajnosti života koja si, vjerujem, svi mi postavljamo. Odrastao sam tako da mi je bilo rečeno da će Bog o svemu povesti računa, no da ne ispadne uvijek sve onako kako mislimo da bi trebalo. A, kad se to dogodi, onda, reklo nam se, i to je Božja volja."

No, ako i ostavimo religiju po strani, film je rasprava o značenju života. Svojim fascinantnim vizuelnim prikazima, minimalnim dijalogom i meditativnom glazbom, on ima subliminalni utjecaj na gledatelja, omogućujući mu da sam traga i dolazi do vlastitog zaključka. I, premda nosi potpis Terrencea Malicka, taj film nije nalik ničemu što smo dosad vidjeli.

XS
SM
MD
LG