Linkovi

Film tjedna: "Conviction"


Film tjedna: "Conviction"
Film tjedna: "Conviction"

Oskarovka Hilary Swank glumi u novoj drami koja se temelji na istinitoj iznimnoj priči jedne žene koja je provela gotovo dva desetljeća u misiji dokazivanja nevinosti svog brata, osuđenog na zatvorsku kaznu za ubojstvo

Oskarovka Hilary Swank glumi u novoj drami koja se temelji na istinitoj iznimnoj priči jedne žene koja je provela gotovo dva desetljeća u misiji dokazivanja nevinosti svog brata, koji je bio osuđen na zatvorsku kaznu. Alan Silverman za nas je pogledao film „Conviction“.

Smatralo ga se divljim mladićem u njegovoj četvrti radničkih obitelji, u Novoj Engleskoj, i Kenny Waters zaista nije bio ono što bi se nazvalo ugledni građanin; ali, nije bio niti ubojica … ili je, barem, tako tvrdio, a njegova sestra Betta Anne mu je vjerovala. Dapače, bila je u to sigurna. Uz to, podsjetila je Kennyja na obećanje koje mu je dala kad su kao djeca bili razdvojeni i poslani svaki u drugi dom, kao nahočad: da ga nikad neće napustiti.

I kad je on bio osuđen 1983. i poslan na izdržavanje zatvorske kazne za ubojstvo, Betty Anne, - u to vrijeme samohrana majka s nezavršenom srednjom školom -, zamislila je ambiciozan – mnogi bi rekli, nemoguć! – plan: završit će srednju školu i koledž, a potom će upisati i diplomirati i pravni fakultet.

Trebalo joj je 18 godina, ali je Betty Anne postala odvjetnca, uložila žalbu na dokaze koji su korišteni u procesu protiv Kennyja i, na koncu, 2001. postigla i novu oslobađajući presudu za svog brata.

Hilary Swank glumi Betty Anne Waters, a također je i izvršna producentica filma „Conviction“. Tumačenje likova koji se temelje na stvarnim osobama nije joj strano: upravo nedavno je glumila pionirku avijacije Ameliju Earhard, a prvi od svoja dva Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu osvojila je interpretacijom žrtve ubojstva Brandona Teene u filmu iz 1999., Boys Don't Cry.

Prava Betty Anne Waters zadovoljna je načinom na koji film portretira događaje koji su postali čitav fokus njezinog odraslog života, rad koji je inastavila, boreći se za prava zatvorenika i osvajajući slobodu za one koji su, poput njenog brata, bili krivo osuđeni. Waters kaže da svejedno ne vjeruje da je bila junakinja; sve je radila korak po korak, dan po dan, kaže, ne znajući koliko dugo će to trajati niti kako će završiti.

Film je režirao Tony Goldwyn, koji je više od 8 godina radio na tome da ovu priču iz stvarnog života donese na veliki ekran. U ostalim ulogama pojavljuju se Minnie Driver, kao prijateljica Betty Anne, te Sam Rockwell kao brat Kenny.

XS
SM
MD
LG