Linkovi

Film u misiji izgradnje mira


Scena iz filma Budrus

Filmski festival Silverdocs teče već osmu godinu, i nedavno je okončano ovogodišnje održavanje u Američkom filmskom institutu u blizni Washingtona. Jedan od filmova koji su izazvali najveće interesovanje bio je film Izgradnja mira na ekranu, što je serija 6 dokumentaraca neovisne produkcije iz mnogih krajeva svijeta, a od kojih je svaki u fokusu imao mir i nenasilnu borbu.

Filmski festival Silverdocs, inače, svake godine predstavlja Američki filmski institut, a sponzor festivala je TV kanal Discovery. Festival nudi dokumentarne filmove neovisnih produkcija iz cijelog svijeta, i privlači i filmske autore i gledateljstvo. Ove godine festival je predstavio 102 filma iz 54 zemlje svijeta. Poseban dogadjaj je bila serija filmova odabranih u suradnji s Američkim Institutom za mir. Ovi filmovi govore o mirnom rješavanju konflikata, i nenasilnoj borbi.

Medju tim filmovima su bili Budrus redateljice Julie Bacha , koji govori o palestinskom aktivisti Ayedu Morraru, koji predvodisvoje seljane, kao i lokalne aktiviste Hamasa i Fataha, te izraelske aktiviste, u mirnim demonstracijama da se spasi selo Budrus od uništenja usljed izgradnje izraelskog zida.

U drugom filmu sa srednjeg istoka, Moj tzv neprijatelj, autorica Lisa Gossel prati 6 djevojčica iz Izraela i s Palestinskih teritorija tijekom nedjelju dana tzv logorovanja mira u Sjedinjenim Državama. Film potom prati djevojčice tijekom narednih 6 godina kako bi se vidjelo na koji način je to logorovanje utjecalo na njihove živote.

Film iz Sierra Leonea, War Don Don, govori o posljedicama strašnog gradjanskog rata. Naslov filma znači Rat je završen, a prati nastojanja Medjunarodnog suda da privede pravdi one odgovorne za destrukciju, kroz sudjenje generalu Issa Sessayu.

Takodjer iz Afrike je stigao film Grace, Millie, and Lucy... Djeca vojnici, koji govori o kriku djevojčica - vojnika na sjeveru Ugande, kroz životne priče nekoliko preživjelih djevojčica.

Na programu su se našli i filmovi iz Guatemale, i Cambodie, od kojih svaki priča svoju priču, ali im je poruka slična, univerzalna: nada i mir.

Sky Sitney je umjetnički direktor festivala. Ona govori da je partnerstvo sa Institutom za mir jedinstven način da se premosti tema izgradnje mira filmom, kao mediumom, i potom dodaje:

Povezivanje s Institutom za mir čija je misija globalna izgradnja mira, povezivanje njihove ekspertize sa snagom filma , sve je to vodilo uključivanju publike, njihovom poistovjećivanju s ljudima iz filmova - istinski osmisleno partnerstvo.

Tara Sonenshine je izvršna podpredsjednica Američkog Instituta za mir:

Institut je već odavno prepoznao moć filma i medija u cilju promjene razmišljanja kod ljudi, i njihovog ponašanja...Ova je suradnja je rezultat upravo tog prepoznavanja važnosti filma, ne smao u izgradnji mira, nego i u obrazovanju, informiranju, inspiraciji, i uključivanju ljudi u proces izmirenja.

I Sitneyeva i Sonenshine se slažu da , iako je svaki film druga priča, poruka im je univerzalna.

Ova nam je nedjelja bila plodna mnogim sjajnim vezama izmedju publike, filmova, kao i političara, koji su odlučni svijet učiniti mirnijim, kaže Sitneyeva, a Tara Sonenshine dodaje:

Poruka koja ujedinjenuje je : mir je teško postići, ali nije nemoguće!

Sitney i Sonenshine se nadaju da će njihov zajednički interes za film i izgradnju mira, voditi novoj suradnji u budućnosti.

XS
SM
MD
LG