Linkovi

Film 'Born To Be Wild' govori o zaštiti osirotjele mladunčadi slonova i orangutana


Film 'Born To Be Wild' govori o zaštiti osirotjele mladunčadi slonova i orangutana
Film 'Born To Be Wild' govori o zaštiti osirotjele mladunčadi slonova i orangutana

Izrađen u IMAX formatu, film koristi trodimenzionalnu tehnologiju da bi gledatelje odveo na udaljena mjesta na suprotnim stranama Zemljine kugle, gdje predane ekipe rade na spašavanju nahočadi divljih životinja

Novi film „Born To Be Wild“, izrađen u IMAX formatu, koristi trodimenzionalnu tehnologiju da bi gledatelje odveo na udaljena mjesta na suprotnim stranama Zemljine kugle, gdje predane ekipe rade na spašavanju nahočadi divljih životinja.

S glumcem Morganom Freemanom, nagrađenim Oskarom, kao pripovjedačem, film „Born To Be Wild“ zaviruje iza scene u jedinstveno sklonište u Keniji, gdje se spašavaju, podižu i, konačno, ponovno puštaju na slobodu u divljinu, preživjele bebe slonova koje su ubili krivolovci.

Prošlo je već pedeset godina otkako je Daphne Sheldrick spasila prve sloniće siročad. Ona je stvorila za njih sigurno sklonište i odgajalište nedaleko od Nairobija, saznajemo iz filma. Spašeni slonići dolaze iz svih dijelova Kenije.

Iz Kenije, film nas vodi na Borneo, gdje Birute Mary Galdikis vodi jednako sirotište za bebe orangutana, koje su ostale ne samo bez majki nego i bez obitavališta, jer su šume u kojima su živjeli posječene.

Doktorica Galdikis kaže da njezin projekt u zabiti džungle u Indoneziji pokazujezašto je i za vlade i za biznise važno da shvate posljedice njihova djelovanja na život u divljini: "S jedne strane, oni zaista žele zaštititi populacije orangutana. Oni žele zaštititi tropske prašume. Ali, s druge strane, oni u tolikoj mjeri mogu zaraditi od tih prašuma – posebice od plantaža uljnih palmi – da je ipak vrlo lako uništiti prašumu i zarađivati novce. Jasno je da bez podrške vlade ja ne bih mogla raditi ovo što radim u Kalimantanu, na indonezijskom dijelu Bornea, već 40 godina. No, s druge strane, te prašume jednostavno nestaju."

U Keniji, zaštitnica slonova Daphne Sheldrick kaže da je prosvjećivanje nove, mlađe generacije dovelo do stvarno različitog stava: "Svakog dana, u skloništu slonova kraj Nairobija, mi otvorimo vrata javnosti i stotine školske djece dolaze vidjeti naše štićenike. Razgovaraju sa timariteljima, nauče nove stvari o navikama slonova, vide koliko se njihovo ponašanje u velikoj mjeri može opisati ljudskim terminima. I tako se u čitavoj zemlji povećava ljubav prema životinjama. Mislim da se u Keniji razvilo više zanimanja za prirodu slonova nego i u jednoj drugoj afričkoj zemlji. Njima je zaistalo stalo do slonova, a ovi slonići su u tome bili nezamjenjiva pomoć."

Oba projekta – i Orangutan Foundation International i Sheldrick Wildlife Trust – imaju isti cilj: omogućiti životinjama koje su ostale nahočad da se vrate u divljinu i pridruže drugim pripadnicima svoje vrste. Kao što se pokaže u filmu, između ljudskih surogatnih roditelja i životinjskih beba stvore se jake emocionalne veze. Ali, Daphne Sheldrick kaže da je važno stalno misliti da su te životinje - kao što kaže i naslov filma – 'rođene da budu u divljini'.

Snimke u filmu zaustavljaju dah; napravljene su uz pomoć tona opreme i kamera veličine hladnjaka. No, projekti u Keniji i Indoneziji brižno su kontrolirali autore filma kako bi osigurali da njihov vitalni posao – odgajanje siročadi slonova i orangutana – bude prikazano točno, ali bez smetnji po životinje.

XS
SM
MD
LG