Linkovi

Film Angeline Jolie "U Zemlji krvi i meda" nominiran za nagradu Zlatni globus


Angelina Jolie
Angelina Jolie

Film koji je osvojio najviše – čak šest - nominacija je fracuski nijemi film snimljen u crno-bijeloj tehnici, „Umjetnik“

Američka filmska zvijezda Angelina Jolie nominirana je za nagradu Golden Globe za svoj redateljski prvijenac “U zemlji krvi i meda” (In the Land of Blood and Honey), priču o krvavom ratu u Bosni i Hercegovini i o nasilju nad ženama tijekom rata. Njen je film nominiran u kategoriji za najbolji strani film.

Film koji je osvojio najviše – čak šest - nominacija je fracuski nijemi film snimljen u crno-bijeloj tehnici, „Umjetnik.“ Nominiran je u kategorijama za najbolju komediju ili mjuzikl, najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu, najbolju sporednu žensku ulogu, najboljeg redatelja, najbolji scenarij i najbolju izvornu glazbu.

Filmovi „Pomoć“ (The Help) i „Potomci“ (The Descendants) izjednačeni su po broju nominacija u pet kategorija, uključujući i onu za najbolju dramu. „Pomoć“ je film o afričko-američkim slugama na američkom Jugu u vrijeme prije nego što se rasplamsao pokret za građanska prava, dok „Potomci“ obrađuju život jednog havajskog zemljoposjednika i oca koji pokušava održati svoju obitelj na okupu dok mu je žena na umoru.

Američki glumac George Clooney, koji igra glavnu ulogu u „Potomcima,“ nominiran je za najbolju glavnu mušku ulogu. Suparnik u toj kategoriji mu je Leonardo DiCaprio, nositelj naslovne uloge u filmu „J. Edgar,“ o nekadašnjem direktoru FBI-ja, J. Edgaru Hooveru.

Nagradu Golden Globe za filmska i televizijska ostvarenja dodjeljuje Udruga stranih novinara Hollywood Foreign Press Association. Ona se smatra drugom najvećom nagradom za takva ostvarenja, nakon Oskara kojeg dodjeljuje Filmska akademija, te dobrim pokazateljem favorita za dodjelu Oskara sljedeće godine. 68. po redu nominacije za nagradu Golden Globe objavljene su danas, 15.12. u Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG