Linkovi

Film Pustinjski cvijet o životu bivšeg supermodela Waris Dirie


Film Pustinjski cvijet o životu bivšeg supermodela Waris Dirie
Film Pustinjski cvijet o životu bivšeg supermodela Waris Dirie

On je temeljen na autobiografiji ove manekenke i prikazuje život ispunjen krajnostima – počevši od Warisinog djetinjstva u Somaliji i ranih borbi za opstanak u Londonu

Život bivšeg supermodela Waris Dirie, rođene 1965. godine u jednom somalijskom nomadskom plemenu, tako je nevjerojatan da zvuči kao fikcija. Dirie, koja je u dobi od šest godina kao pastirica čuvala koze, pobjegla je od kuće s 13 godina, kad su je htjeli udati za novac. To je bio tek početak njenog izuzetnog putovanja, po kojem je napravljen i film. “Desert Flower,” Pustinjski cvijet, u Sjedinjenim Državama počinje s prikazivanjem ovaj mjesec.

Etiopljanka Liya Kebede, također top model, igra ulogu mlade Waris Dirie u filmu Pustinjski cvijet. On je temeljen na autobiografiji ove manekenke i prikazuje život ispunjen krajnostima – počevši od Warisinog djetinjstva u Somaliji i ranih borbi za opstanak u Londonu. Za Liyju Kebede bila je to prva ozbiljnija filmska uloga: "Mislim, kao prvo, da je igrati neku stvarnu osobu uvijek izazov, ali da i zastrašuje, jer je odgovornost o nečijem životu u vašim rukama. Zbog toga sam stvarno bila uplašena i imala veliku tremu".

Kao dijete nomadske kulture koja je prakticirala mutilaciju ženskih genitalija, Waris Dirie nije znala što je normalan život. No, nakon što ju je otac pokušao udati za jednog starijeg muškarca kad joj je bilo samo 13 godina, ona je pobjegla. Danima je hodala pustinjom, onda autostopirala do Mogadishua gdje je tražila svoje rođake, svo vrijeme nastojeći izbjeći opasnost.

“Nikada nemoj zaboraviti otkuda dolaziš,” poručila joj je njena baka kad se Waris spremala na put za London. Bilo je ugovoreno da će tamo raditi kao čistačica u somalijskom veleposlanstvu. No, s 18 godina, ponovno je pobjegla. Našla je posao čistačice u jednom restoranu. Tamo ju je “otkrio” jedan poznati modni fotograf. A nemilosrdna direktorica jedne modne agencije upućuje je u umijeće hodanja modnom pistom. Njemačka filmašica Sherry Hormann napisala i režirala Pustinjski cvijet: "Jako me dirnula ta priča poput Pepeljugine, pa onda i imigrantska priča, kao i genitalna mutilacija. No uz sve to, ne gubi se smisao za humor…Mislim da je humor najmoćnije oružje opstanka".

Kako sugerira Sherry Hormann, Pustinjski cvijet je film s porukom. U jednoj sceni Waris shvati da nisu sve žene “podrezane,” kako to ona naziva. 1997. godine, na vrhu svoje karijere modela, Waris je postala prva slavna osoba koja se javno izjasnila protiv genitalne mutilacije djevojčica i žena, navodeći pritom vlastito iskustvo kao primjer. Postala je i glasnogovornica Ujedinjenih naroda za taj problem. Ubrzo nakon toga napustila je manekenstvo kako bi se u potpunosti predala toj misiji. Liya Kebede kaže da se nada da će Warisina poruka iz filma doprijeti do svih mjesta gdje se još provodi genitalna mutilacija djevojčica i žena: "Mislim da je to nježna i divna, ali i zanimljiva i zabavna priča za pogledati, koja istodobno obrađuje itekako prisutan problem, osobito u Africi".

Film je već prikazan u Europi i Južnoj Americi, no tek sada stiže u Sjedinjene Dražve, kao i u nekoliko afričkih zemalja: među ostalima, u Ganu, Nigeriju i Južnu Afriku. Waris Dirie, kojoj je danas 46 godina, živi u Austriji, gdje vodi kampanju za prava žena putem Zaklade Desert Flower.

XS
SM
MD
LG