Linkovi

Fikretu Abdiću 30 dana pritvora


Hapšenje Fikreta Abdića
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

Hapšenje Fikreta Abdića

Kantonalni sud u Bihaću odredio je u nedjelju (21.juni) jednomjesečni pritvor za Fikreta Abdića, načelnika opštine Velika Kladuša i njegovog saradnika Sulejmana Silića koji su uhapšeni u okviru nedavne akcije "Mreža".

"Sud je u cijelosti uvažio prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK) i odredio jednomjesečni pritvor za Abdića i Silića, dok su mjere zabrane prihvaćene za Sanju Silić. Tužilaštvo u Bihaću je zadovoljno ovakvom oldukom", izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka kantonalnog tužilaštva, Irena Marjanović – Čavkić.

Abdić je uhapšen zajedno sa još pet saradnika u četvrtak 18. juna u akciji Federalne uprave policije, zbog sumnje u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Tri osobe su puštene na slobodu nakon što su sarađivali s Tužilaštvom i priznali krivična djela te je odlučeno da ne postoje razlozi za predlaganje pritvora ili mjera zabrane.

Prije hapšenja obavljena je pretraga u zgradi opštine koja je provedena po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona u čijem saopštenju je navedeno da Tužilaštvo vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

"U ovim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica. Osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga“, saopštilo je Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona, uz napomenu da su ovako provedene javne nabavke plaćane iz Budžeta Općine Velika Kladuša.

Na lokalnim izborima 2016. godine , Abdić je sa 77 godina izabran za načelnika Velike Kladuše, mjesta na krajnjem sjeverozapadu BiH, i pored činjenice da je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen za ratne zločine.

Podsjećamo da je Županijski sud u Karlovcu osudio Fikreta Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske Krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni komandant tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Fikret Abdić, poznat pod nadimkom Babo, osnivač je kombinata Agrokomerc", jednog od najmoćnijiji privrednih giganata na prostoru bivše Jugoslavije ali i akter jedne od najvećih privrednih afera u bivšoj Jugoslaviji.

Optužen je 1987. pored ostalog za izdvanje mjenica bez pokrića u vrijednosti od oko 400 miliona dolara. Osuđen je na četiri godine zatvora, ali ova presuda nikada nije postala pravomoćna.

Krajem 1989. Fikret Abdić izlazi iz zatvora i nastavlja da vodi Agrokomerc i pored presude za privredni kriminal.

Na osnovu rezultata prvih višestranačkih izbora u Bosni i Hercegovini (1990.godine) Fikret Adić je ušao u sastav Predsjedništva tadašnje Republike BiH, ali je odlukom republičke Skupštine, 1993. godine smijenjen sa ove funkcije nakon što jeproglasio Samostalnu autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosna.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG