Linkovi

Oružana borba protiv ISIL-a i al Qaide je tek privremena mjera


Islamski terorizam se širi svijetom velikom brzinom, uključujući zapadne zemlje. Vlade se bore da ograniče - ako već ne mogu spriječiti - širenje radikalnih grupa u arapskom svijetu, i njihov utjecaj na umjerene segmente društva u muslimanskim zajednicama. Medjutim, službene metode borbe do sada nisu uspjele eliminirati radikalizaciju. Analitičari kažu da je uzrok tome što terorističke grupe praktički nude privlačnu alternativu odredjenom dijelu društva, pogotovo životom nezadovoljnim , isfrustriranim mladim muškarcima.

Francuski parlament je ove nedjelje velikom većinom izglasao kontroverzni zakon kojim bi se legaliziralo masivno nadgledanje i praćenje osumnjičenih za terorizam u toj zemlji.

Manuel Valls, premijer Francuske, je tom prilikom rekao:
"Želim istaknuti da sam zadovoljan ovakvim rezultatom , velikom većinom onih koji jesu za ovaj zakon. Zakoni su ti koji čuvaju naše osnovne slobode. Ovaj zakon je jedan okvir za rad naše obavještajne službe , i obezbjedjuje im dodatna sredstva i načine rada kako bi bili maksimalno efikasni u otkrivanju prijetnji terorizmom, ali i drugim vrstama kriminala i špijunaže. "

Iako su parlamentarci iz raznih francuskih stranaka usvojili zakon, mnogi drugi su doveli u pitanje efikasnost zakona da unaprijedi borbu protiv terorizma.

Stručnjaci kažu da je radikalizacija privlačna alternativa mladim muslimanima koji su nezadovoljni stanjem u svojim društvima.

Zainab Al-Suwaij iz Američkog Islamskog Kongresa , objašnjava:
"Radikali ljude u muslimanskim zemljama nastoje uvjeriti kako zapad pokušava kontrolirati, i uništiti arapske i druge muslimanske zemlje, a kao glavnog neprijatelja u regionu predstavljaju, naravno, Izrael. Te se poruke šire velikom brzinom, a radikali nude i odgovor: Mi nismo vaša vlada koja će to dozvoliti, mi se borimo protiv takvih nakana zapada, i budućnost leži na nama.'"

Saveznički zračni udari su zaustavili napredovanje teško naoružanih militanata ISIL-a u Iraku i Siriji u posljednjih nekoliko mjeseci. Medjutim, u istom tom periodu je al Qaida uznapredovala na nekim područjima. Iako su njeni brojni lideri ubijeni, a financijska mreža bila gotovo uništena, stručnjaci upozoravaju da je al Qaida u posljednje vrijeme obnovila svoju moć - uz financijsku pomoć nekih arapskih zemalja.

Daveed Gartenstein-Ross iz Fondacije za obranu demokracije:
,"Izgleda kao da je al Qaida ponovno aktivna i u Siriji i u Jemenu, a sponzoriraju je izvjesne zemlje Zaljeva. Može se čak otvoreno vidjeti kako Saudijska Arabija i Qatar pružaju pomoć Frontu Al Nusra, najjačem savezniku al Qaide u Siriji."

Analitičari kažu da su vojni porazi pobunjenika i uništenje terorističkih ćelija, privremene mjere. Mnogi naime ukazuju na to da bi borba protiv terorizma bila mnogo uspješnija jačanjem umjerenih, gradjanski orjentiranih muslimanskih zajednica, kao i većom ponudom boljih životnih izbora mladim muslimanima diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG