Linkovi

FIFA: Glasovi na prodaju


FIFA: Glasovi na prodaju
FIFA: Glasovi na prodaju

Da li će i koliko će pisanje Sunday Timesa o korumpiranosti dvojice članova Izvršnog komiteta FIFA-e uticati na ostale članove, da li će biti „ljuti“ i glasanjem za druge zemlje kao organizatore svjetskog nogometnog prvenstva na neki način vratiti Englezima „milo za drago“ zbog pisanja Sunday Timesa teško će biti sa sigurnošću tvrditi.

Za manje od dva tjedna FIFA, Svjetska nogometna federacija, će odlučiti ko će biti domaćin svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine. Čuveni londonski Wembley je najjači promotivni adut Engleske u trci za domaćina prvenstva 2018. godine. S druge strane, otkriće Sunday Timesa da su dvojica članova Izvršnog komiteta FIFE, tijela koje odlučuje o zemlji, budućem domaćinu, bili spremni primiti mito da bi dali svoj glas, moglo bi se vratiti kao bumerang.

Nakon hitno održanog sastanka članova Odbora za etiku, FIFA je odlučila da iz procesa glasanja isključi Amosa Adama, predstavnika Nigerije i Reynalda Temariija, predstavnika nogometne federecije Oceanije.

Claudio Sulser, predsjednik Odbora za etiku je tim povodom istakao:

„Kada se govori o FIFA-i, postoji jedan opći negativni stav, uvjerenje o korumpiranosti. Razmišljajući o tome pitam se nije li to čudno, neopravdano.... Ali, s druge strane, FIFA je velika organizacija, kroz nju se prelamaju mnogi interesi i u mnoštvu tih interesa određene stvari mogu poprimiti ružan tok. Da bi to spriječili nastojimo raditi potpuno transparento.“

U procesu odlučivanja o domaćinu svjetskih nogometnih prvenstava ima podmićivanja, tvrdi i novinar Martin Lipton, specijalista za nogomet:

„Dosta toga leži na tome ko je kome prijatelj i, naravno, na mitu, većem ili manjem. I uvijek je bilo tako. Svjetska prvenstva su veliki ekonomski izazov, vrti se mnogo novca, investira se u nove stadione, infrastrukturu, milioni posjetilaca dolaze u zemlje domaćine.“

Englezi vole nogomet, ističe se u zvaničnom promotivnom videu. Da li će i koliko će pisanje Sunday Timesa o korumpiranosti dvojice članova Izvršnog komiteta FIFA-e uticati na ostale članove, da li će biti „ljuti“ i glasanjem za druge zemlje na neki način vratiti Englezima „milo za drago“ zbog pisanja Sunday Timesa teško će biti sa sigurnošću tvrditi. Gospodin Lipton kaže:

„Svi zvaničnici, i FIFA-e, i zemalja kandidata to moraju prihvatiti. Po mom mišljenju Sunday Times je učinio sjajnu stvar - obznanio je ono što se trenutno dešava.“n

Odluka o zemljama, domaćinima svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine biće donesena u Cirihu 2. decembra. Engleska šalje svoje najjače predstavnike. Među njima će biti premijer David Cameron i bivši kapiten reprezentacije David Bechkam. Konkurenti su joj Rusija i, kao zajednički kandidati, Španija i Portugal, te Holandija i Belgija.

Na stadionu Wembly navijači vjeruju da Engleska ima dobre šanse, a Rees Brassington u šali kaže:

„Zaista ne brinem. Ako dobijemo organizaciju, zaslužili smo je. Ako naša reprezentacija ne može ponovo biti svjetski prvak, možemo makar biti domaćini.“

U Cirihu će se 2. decembra naći i bivši predsjednik Bill Clinton da, uz ostale američke zvaničnike, podrži kandidaturu Sjedinjenih Država za domaćina prvenstva 2022. godine. Konkurenti su Qatar, Južna Koreja, Japan i Australija.

I ko god da dobije organizaciju, sumnji i navoda o korupciji na najvišem svjetskom nogometnom nivou će i dalje biti. Jednostavno, nogomet je daleko više od igre.

XS
SM
MD
LG