Linkovi

FIFA: Teheran će dozvoliti Irankama da gledaju sljedeću utakmicu


Vlasti u Teheranu su dozvolile grupi žena da prisustvuje prijateljskoj utakmici Irana i Bolivije, 16. oktobra 2018.
Vlasti u Teheranu su dozvolile grupi žena da prisustvuje prijateljskoj utakmici Irana i Bolivije, 16. oktobra 2018.

Predsjednik FIFA, Gianni Infantino, izjavio je da Međunarodna fudbalska federacija "više ne može da čeka" i da je dobila "uvjeravanja" Teherana da će ženama biti dozvoljeno da uđu na stadion i gledaju narednu međunarodnu utakmicu u Iranu.

Prethodno je delegacija FIFA doputovala u Iran zbog dugogodišnje zabrane konzervativnog šiitskog režima ženama da prisustvuju velikim sportskim događajima na kojima se takmiče muškarci. Ta politika je nedavno doprinijela tragičnoj smrti mlade žene, koja je kažnjena pošto je pokušala da uđe na stadion prerušena u muškarca.

10. oktobra Iran na stadijumu Azadi u Teheranu igra utakmicu protiv Kambodže na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022.

"U tim produktivnim razgovorima, FIFA je ponovila svoj čvrst i jasan stav da se žena mora dozvoliti da slobodno gledaju fudbalske utakmice i da broj žena koje dolaze na stadione treba da odredi samo njihovo interesovanje, što će rezultirati prodajom ulaznica", saopštila je Međunarodna fudbalska federacija 21. septembra.

Predsjednik FIFA Gianni Infantino na fudbalskoj konferenciji u Milanu, 22. septembra 2019.
Predsjednik FIFA Gianni Infantino na fudbalskoj konferenciji u Milanu, 22. septembra 2019.

FIFA je takođe navela da će sarađivati sa iranskom nacionalnom fudbalskom federacijom (FFIRI) kako bi obezbjedila da će se Irankama ubuduće dozvoljavati da budu gledaoci na fudbalskim utakmicama u Iranu.

Delegacija je "razgovarala o potrebi da se otvore stadioni ženama kako bi pratile nacionalne utakmice." FIFA je saopštila da će sarađivati sa iranskom federacijom u razvoju protokola i uslova kako bi utakmice u iranskoj fudbalskoj ligi bile otvorene i ženama."

29-godišnja Sahar Hodajari podlegla je povredama ranije ovog mjeseca, pošto se polila benzinom i zapalila 2. septembra zbog optužnice koja je podnijeta protiv nje zbog pokušaja da uđe na stadion u martu prerušena u muškarca. Iranske vlasti ponekad su dozvoljavale odabranoj grupi žena da u specifičnim dijelovima stadiona gledaju fudbalske mečeve ili druge sportske događaje ali su skoro četiri decenije odlučno odbijale da dozvole ulaz svim ženama na stadione.

Hodajari, koja je dobila nadimak "Plava djevojka" po bojama svog omiljenog tima, prema riječima jedne rođake patila je od bipolarnog poremećaja a mentalno stanje joj se pogoršalo poslije hapšenja, kada je saznala da će možda provesti šest mjeseci u zatvoru zbog svog prestupa.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani
Iranski predsjednik Hassan Rouhani

Iranski predsjednik Hassan Rouhani uglavnom nije ostvario svoja obećanja da će otvoriti neke dijelove iranskog društva, uključujući i reforme koje bi pomogle Iranankama da po zakonu više ne budu građani drugog reda.

FIFA je često kritikovana što nije pozvala Iran i druge prekršioce na odgovornost zbog diskriminacije žena.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG